2018. 01. 21.

Jövő hónapra elkészül a Gül Baba türbe

A Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TİKA) budapesti koordinátora, Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak bejelentette: a jövő hónapra elkészül a Gül Baba türbe török-magyar együttműködésben végzett felújítása, és hamarosan kész a megnyitásra.

Prof. Dr. Kızıltoprak az AA hírügynökség tudósítójának elmondta, hogy a 2016-ban kezdődött, TIKA által támogatott restaurációs projekt a kedvezőtlen téli időjárás ellenére gyorsan halad, és február 15-ig a magyar szabályozásoknak megfelelően megtörténik az átadása, és kész lesz a megnyitásra.

A mellékes folyamatokkal együtt is legkésőbb február végére befejezik a munkát.

Kızıltoprak elmondta, hogy a türbét Budapest 4 különböző pontjáról lehet megközelíteni. A türbe a II. kerületben található, az önkormányzat a türbe környezetében jelenleg végzi az utcák rendezését. Feltételezhetőleg a környezetrendezés és a türbe felújítása egy időben fog véget érni.

A felújítás keretében a türbét és a benne található múzeumot Törökországban készült tárgyakkal rendezik be, amelyek hamarosan a helyükre kerülnek, a kertben pedig egy márványból készült, a törökországi Rumi-türbében találhatóhoz hasonló szökőkutat is építenek.

A projektre vonatkozó szerződést Törökország és Magyarország között 2014. február 17-én írták alá. A projekt a TIKA, magyar illetékesek, és török építész szakértők bevonásával készült.

Orientalista.hu – Turk.info

, , ,
Back to Top ↑