Juhász Hajnalka: Magyarország az üldözött keresztények hangja kíván lenni

Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője, valamint Magyarország humanitárius segítségnyújtása nemzetközi kapcsolataiért felelős miniszteri biztosa az Egyesült Államokban tárgyalt.

Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője, valamint Magyarország humanitárius segítségnyújtása nemzetközi kapcsolataiért felelős miniszteri biztosa amerikai látogatása során New Yorkban találkozott Antoine Camillerivel, a Szentszék külkapcsolati miniszterhelyettesével és Courtney Nemroffal, az ENSZ Gazdasági és Szociális tanácsának ügyvivőjével. A találkozó során bemutatta a magyar kormány Hungary Helps keretében tett erőfeszítéseit, melyet az üldözött keresztények szülőföldön maradásának segítése és a migráció helyben való kezelése érdekében tett a Közel-Keleten. Ezt a tárgyalópartnerek nagy elismeréssel fogadták.

Az amerikai látogatás másnapján Juhász Hajnalka – többek hozott Samuel Brownbeck amerikai szenátor és Ignatius Kaigama nigériai püspök társaságában (képünkön) – beszédet tartott az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Tanácsán. Beszéde során bemutatta a Hungary Helps egyedülálló humanitárius segítségnyújtását, felvázolta a programot, valamint beszámolt az ennek megvalósítására létrejött üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárság működéséről – amely egyedülálló Európában –, és az aktuális projektekről mind a Közel-Keleten, mind Afrikában. A miniszteri biztos asszony hangsúlyozta, hogy
Magyarország hangja kíván lenni az üldözött keresztényeknek a világban, és bátorítani szeretne minden olyan országot, amely értékrendje alapján szövetségese lehet ennek a missziónak és annak a reális perspektívának, amely valódi kereszténydemokrata válasz a migrációs válságban.

A miniszteri biztos asszony bemutatta a szintén egyedülálló ösztöndíjprogramot, amely az üldözött keresztény fiataloknak továbbtanulási lehetőséget biztosít azon diákok esetében, akiket keresztény vallásuk miatt diszkrimináció sújt, különösen a Közel-Keleten. A cél, hogy a hazánkban megszerzett tudásukkal visszatérve segíthessék a közösségek újraépítését és helyben maradásuk feltételeinek megteremtését.

Nagy érdeklődés övezte a iraki és szíriai humanitárius programokat, különösen ezek helyben maradásra gyakorolt hatékony es kézzelfogható eredményeit. Miniszteri biztos asszony felhívta a figyelmet a humanitárius segítségnyújtásban komoly szerepet játszó nemzetközi szervezetek, így különösen az ENSZ és az Európa Tanács hatékonyabb együttműködésére, a kölcsönös tájékoztatás mint kapcsolódási pont fontosságára.

Kiemelte, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagjaként beadott egy kezdeményezést az üldözött keresztények közel-keleti helyzete kapcsán – különös tekintettel az őket érő terrortámadások emelkedő számára.
Ez kifejezetten sújtja a gyermekeket és nőket mint a legsérülékenyebb csoportokat. Ez a Közel-Kelet jövőbeni teljes etnikai átrendeződéséhez vezethet, amely további komoly migrációs hullámokat indíthat meg Európa felé –
Juhász Hajnalka ezért is kérte a kezdeményezés minél szélesebb nemzetközi támogatását.

Brownbeck szenátor elismerően nyilatkozott a magyar kormány rendkívüli erőfeszítéseiről a Közel-Keleten, megköszönte humanitárius segítségnyújtását és jelenlétét, valamint méltatta egyedülálló programját, a Hungary Helpset. Miniszteri biztos asszony Szent II. János Pál pápa szavaival zárta beszédét, amely szerint „a béke feltétele a fejlődés és az ebben való elkötelezettség”.

Origo.hu

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑