Cadmus fordítás Cadmus

Kalasnyikov gépkarabélyokat kezdtek gyártani Indiában

2023. 01. 17.

Kalasnyikov gépkarabélyokat kezdett el gyártani Indiában egy orosz-indiai vállalat – adta hírül kedden a Roszoboronekszport fegyverkivitelre szakosodott orosz állami vállalat.

“Az AK-203-as típusú gépkarabély szériagyártásának megkezdésével az indiai biztonsági erők nagy értékű, kényelmes és modern lőfegyverhez jutnak” – idézte a Roszoboronekszport közleményében Szergej Csemezovot, a fejlett technológia exportjával foglalkozó Rosztyeh állami vállalat vezetőjét.

Az Indiában gyártott kalasnyikovok első szállítmányát hamarosan meg is kapja az indiai hadsereg.

Moszkva és Újdelhi 2021 decemberében kötött meg egy sor kereskedelmi, valamint fegyvervásárlási és -gyártási megállapodást, ezek egyike szólt a gyár megépítéséről az észak-indiai Uttar Prades államban. A megállapodás értelmében először márciusig 5 ezer lőfegyvert állítanak elő, valamivel több mint tíz év alatt pedig nagyjából 600 ezret – mondta el nemrég Manoj Pande indiai vezérkari főnök.

Elsősorban az indiai biztonsági erők igényeit fogja kielégíteni az üzem, de a gyártást végző orosz-indiai közös vállalkozás később külföldre is szállíthat – tájékoztatott a Roszoboronekszport igazgatója.

Oroszország és Indiai hagyományosan szoros kapcsolatokat ápol, ami kiterjed a katonai együttműködésre is. India katonai felszereléseinek nagy részét Oroszországtól vásárolja, bár megrendeléseit ma már igyekszik egyre jobban diverzifikálni, és helyben is gyártani.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑