2018. 11. 08.

Kamerunban elengedték az elrabolt iskolásokat, de két pedaógust nem

A kameruni fegyveresek mind a 78 elrabolt iskolást szabadon engedték szerdán, a tanintézet igazgatóját és egy tanárát azonban még fogságban tartják – közölte az emberrablók és a hatóságok között közvetítő pap, Samuel Fonki.

A fegyveresek a bamendai presbiteriánus középiskola 11-17 éves diákjait és tanáraikat rabolták el hétfőn.

Az eset az ország angol nyelvű régiójában történt, ahol szakadár fegyveresek csoportjai küzdenek a kameruni biztonsági erőkkel egy független, angol nyelvű állam létrehozásáért Ambazónia néven. A nyugat-afrikai ország angol anyanyelvű lakosai úgy érzik, hogy a társadalom peremére szorultak a francia nyelvű közösséggel szemben. Régóta panaszkodnak arra, hogy másodrendű állampolgárként kezelik őket, és a kormány kevesebb támogatást tesz elérhetővé számukra.

Fonki és a kameruni hadsereg Ambazónia szakadárjait vádolta a diákok elrablásával, de a fegyveresek szóvivője tagadta, hogy közük lenne a bűntényhez.

Paul Biya államfő a múlt hónapban, a 36 éve tartó uralmát meghosszabbító választásokat követően felszólította a szeparatistákat, hogy tegyék le a fegyvert, különben a törvény teljes erejével sújtanak le rájuk. Engedményeket ugyanakkor nem helyezett kilátásba cserébe a fegyverletételért.

Ezt követően a szélsőségesek kijárási tilalmat vezettek be egyes területeken, iskolákat kényszerítettek bezárásra, tiltakozásul a francia nyelvű kormány ellen, de sosem raboltak el gyerekeket.

Magyar Idők, MTI

, , , ,
Back to Top ↑