Cadmus fordítás Cadmus

Kamerunban életfogytiglani börtönre ítélték az angol ajkú szakadárok vezetőjét

Életfogytiglani börtönre ítélte kedden egy yaoundéi katonai bíróság a kameruni angol ajkú szakadárok vezetőjét, Julius Ayuk Tabét és kilenc hívét – közölték az állami ügyészek és a védelem képviselői.

Az ítélet hírét megerősítette Joseph Fru, a szakadárok ügyvédje is, aki „az igazságszolgáltatás paródiájának” nevezte a pert. A vádlottak nem ismerik el a katonai bíróság joghatóságát. A védőügyvédek még nem közölték, hogy fellebbeznek-e az ítélet ellen.

Julius Ayuk Tabe annak az Ambazónia nevű államnak az elnöke, amelyet a szakadárok önhatalmúlag akartak kikiáltani két nyugat-kameruni angol ajkú régióban. 2016-ban az északnyugati és a délnyugati tartomány lakóinak egy része tüntetni kezdett, azt követelve, hogy a központi hatalom biztosítson a számukra több jogot.

Megtorolták a tüntetéseket

A hatóságok a követelést elutasították és a tüntetéseket megtorolták, válaszul a szakadárok egy része 2017-ben fegyvert fogott. A biztonsági erőkkel vívott összecsapások legalább kétezer halálos áldozatot követeltek a Nemzetközi Válságközpont (ICG) kutatóközpont adatai szerint.

Az 54 éves karizmatikus mérnök informatikus, Ayuk Tabe nagyon népszerű Kamerun anglofón körzeteiben. Pere 2018 decemberében kezdődött. A nigériai titkosszolgálat 2018 januárjában 46 másik szakadárral együtt vette őrizetbe a nigériai fővárosban, Abujában, ahonnan Yaoundéba szállították. A kiadatást a nigériai igazságszolgáltatás törvénytelennek minősítette 2019-ben.

530 ezer ember hagyta el otthonát

Május végén a szakadár vezető közölte, hogy kész tárgyalni a kormánnyal, de csak külföldön, előfeltételként az ő, illetve a vele fogvatartottak szabadon bocsátását nevezte meg.

A konfliktus kezdete óta Kamerun angol nyelvű térségében több mint 530 ezer ember hagyta el otthonát az ENSZ adatai szerint.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑