2019. 04. 15.

Kamerunban sokakat őrizetbe vettek a Boko Haram miatt

Kamerunban mintegy 30 embert őrizetbe vettek, mert azt gyanítják róluk, hogy a Boko Haram terrorszervezethez tartoznak – közölték vasárnap a hatóságok.

A beszámoló szerint egy busz utasairól van szó, amelynek nem voltak papírjai, valamint az emberek egy olyan településről, Blangouából érkeztek, ahol a terrorszervezet tagjait rejtegetik általában. A buszt egy közúti ellenőrzés során tartóztatták fel. A hatóságoknak az szúrt szemet, hogy az utasok többsége férje nélkül utazó nő volt.

A település szomszédos Nigériával, ahonnan rendszeresen átszöknek a Boko Haram fegyveresei. Számos öngyilkos merénylet történt már a városban, ezeknek elkövetői főképpen nők voltak.

A Boko Haram azért képez ki nőket öngyilkos merényletek elkövetésére, mert ruházatuk, a burka alatt könnyű elrejteni a robbanószerkezetet.

Nigéria északkeleti, főként muszlimok lakta térségét csaknem egy évtizede rettegésben tartja a Boko Haram. Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetnek hűséget fogadó fegyveres csoport 2009 óta küzd egy iszlám alapokon nyugvó állam megteremtéséért, és az elmúlt években több támadást hajtott végre Kamerunban, Csádban és Nigerben is.

Tevékenysége miatt az érintett országokban több ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑