Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Kanada is befejezte az afganisztáni evakuálást

2021. 08. 28.

Kanada csütörtökön befejezte az Afganisztánban tartózkodó kanadai, illetve afgán állampolgárok kimenekítését – közölte Wayne Eyre kanadai altábornagy, ügyvivő vezérkari főnök.

“Addig maradtunk Afganisztánban, ameddig csak tudtunk (…). Bárcsak tovább maradhattunk volna, és kimenekíthettünk volna mindenkit” – jelentette ki egy sajtótájékoztatón Eyre. “Rendkívül fájdalmas, hogy ezt nem tudtuk megtenni, de a helyszínen a körülmények gyorsan romlottak” – tette hozzá.

Az ügyvivő vezérkari főnök szerint Kanada körülbelül 3700 kanadai és afgán állampolgárt mentett ki, vagy segítette kimenekítésüket.

Eyre szerint az evakuálási művelet rendkívül veszélyes volt, és “jelentős, valamint dinamikus” fenyegetésekkel szembesült. “A művelet során több, küszöbön álló támadásról szereztünk tudomást” – mondta.

Kanada az elmúlt hét évben nem rendelkezett jelentős katonai jelenléttel a közép-ázsiai országban. Közben az Egyesült Államok közölte, hogy tartja magát a csapatok afganisztáni kivonása számára kitűzött augusztus 31-i határidőhöz, és csütörtökön ismételten felszólította a távozni készülő afgán állampolgárokat, hogy kerüljék el a főváros, Kabul repülőterét, tekintve az Iszlám Állam dzsihadista szervezet lehetséges támadásának veszélyére.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni afgán elnök ezt megelőzően elmenekült az országból.

A nemzetközi koalícióban részt vevő országok és más államok Kabul, valamint a szomszédos Pakisztán fővárosa, Iszlámábád repülőteréről menekítik ki saját állampolgáraikat és azokat az afgánokat, akik ottani missziójuk idején együttműködtek velük, és a tálib hatalomátvétel miatt veszélyben érzik az életüket. A kabuli légikikötőn belül a nyugati koalíciós katonák – elsősorban amerikaiak – próbálják fenntartani a rendet, kívül pedig a tálib fegyveresek.

Mindeközben az olasz védelmi minisztérium egy meg nem nevezett forrása közölte a Reuters brit hírügynökséggel, hogy csütörtökön ismeretlenek lövéseket adtak le egy olasz katonai szállító repülőgépre, miközben felszállt a kabuli repülőtérről. A forrás szerint a gépben nem keletkezett kár. A gép fedélzetén tartózkodó egyik olasz újságíró a Sky TG24 olasz hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: a csaknem száz afgán állampolgárt is szállító gépet néhány perccel a felszállás után érték lövések.

A Reuters később azonban egy olasz kormányzati forrásra hivatkozva arról számolt be: az olasz hírszerzés szerint a lövéseket nem a gépre adták le, hanem azért lőttek a levegőbe, hogy feloszlassák a repülőtér körül kialakult tömeget. Az EFE spanyol hírügynökség később az olasz védelmi minisztérium meg nem nevezett forrására hivatkozva azt közölte, hogy a repülőgép pilótája a lövések hallatán manőverezésbe kezdett, és ez táplálhatta a feltételezést a gépre irányzott lövésről.

Megérkezett Észtországba az első kimenekített afgán család

Megérkezett Észtországba az első kimenekített afganisztáni család – közölte csütörtökön Eva-Maria Liimets észt külügyminiszter.

A menekültcsaládot szállító gép éjszaka landolt a tallinni repülőtéren. A külügyminiszter megköszönte a NATO-szövetségeseknek – különösképpen Franciaországnak -, hogy segítettek a kimenekítésben.

Kaja Kallas miniszterelnök elmondta, hogy a család egyik tagja kapcsolatban állt az Afganisztánban tevékenykedő észt nonprofit szervezetekkel, és emiatt a többi családtag is veszélyben volt, nemzetközi oltalomért folyamodtak. Kallas szerint megengedhetetlen, hogy azok az emberek, akik jelentős erőfeszítéseket tettek az oktatatásért és a nők jogaiért Afganisztánban, most saját hazájukban fenyegetve érezzék magukat a tálibok részéről.

Az észt kormány a múlt héten hozott döntést arról, hogy a balti ország legfeljebb harminc afgánt fogad be, aki együttműködött az Afganisztánba állomásozó észt katonákkal és polgári szakértőkkel, illetve a szövetségesekkel.

Franciaország péntek este befejezi a kimenekítési hadműveletét

A jelenlegi francia hadművelet Afganisztánban teljesen véget ér péntek este, mert azt követően nem tudnak kimenekítéseket végrehajtani a kabuli repülőtérről – jelentette be csütörtökön Jean Castex miniszterelnök.

A péntek esti határidőt az amerikaiak szabták meg, akiknek a repülőteret biztosító erői augusztus 31-én vonulnak ki végleg – erősítették meg francia diplomáciai források. “Franciaország mindent megtesz, hogy a lehető legtovább fenntartsa a légihidat, amelynek lezárása előtt néhány órával a francia katonai erők és a nagykövetségnek a helyszínen dolgozó munkatársai is elhagyják a repülőteret” – tette hozzá az AFP hírügynökségnek nyilatkozó forrás.

Az RTL rádióban a kormányfő elmondta: a tálibok augusztus 15-i afganisztáni hatalomátvétele óta Franciaország az Apagan hadműveletben megközelítőleg 2500 embert, többségében afgánokat evakuált.

A művelet központja a kabuli repülőtér, ahonnan Abu-Dzabiba menekítik az embereket, és onnan szállítják tovább őket Franciaországba.

A többi NATO-tagállammal ellentétben a francia hadsereg már 2014-ben kivonta a csapatait Afganisztánból, s 2014 és 2019 között a hadsereget korábban segítő afgánokat és családjaikat is evakuálta Franciaországba. Az amerikai csapatkivonást megelőzően pedig 2021. május és július között 623 olyan afgán állampolgárt és hozzátartozóit szállították el a franciák, akik a francia nagykövetség és intézmények, illetve szervezetek munkáját segítették. Az elmúlt napokban elsősorban a civil társadalomnak a tálibok célpontjává vált személyiségeit, újságírókat, művészeket, tanárokat vagy a nők jogaiért küzdő aktivistákat menekítettek ki.

A külügyminisztérium már a hét elején jelezte, hogy Franciaország napokon belül lezárja a légihidat, és abbahagyja az afgánok kimenekítését Kabulból, ha az Egyesült Államok az augusztus 31-i határidőig kivonja katonai erőit Afganisztánból.

Babis: Csehország nem fog tárgyalni a tálibokkal

Csehország nem fog tárgyalni az Afganisztánban hatalomra került tálibokkal – jelentette ki Andrej Babis kormányfő a Mladá Fronta Dnes című napilapban csütörtökön megjelent interjúban.

“Csehország a tálibokkal biztosan nem fog tárgyalni. Számunkra a misszió befejeződött, azokat az embereket, akiket meg akartunk menteni, megmentettük” – mondta Babis az interjúban.

Az Afganisztánhoz fűződő viszonyt szerinte inkább az Európai Tanácsban vagy a NATO-ban kell megvitatni és meghatározni. “Csak az idő mutatja meg, hogy lehet-e hinni a táliboknak” – jegyezte meg a kormányfő.

Jakub Kulhánek külügyminiszter a múlt héten újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy Afganisztánnak továbbra is szüksége lesz segítségre. Leszögezte, hogy a cseh diplomácia a jövőben is nagy figyelmet szentel ennek az ázsiai országnak. Kulhánek úgy vélte, hogy az eddiginél jóval pragmatikusabb diplomáciára lesz szükség, a NATO-nak és az Európai Uniónak erőteljesebben kell majd együttműködnie olyan regionális hatalmakkal, mint Pakisztán, Kína vagy Katar, amelyek kapcsolatokat tartanak fenn a tálibokkal.

“Hogy milyenek lesznek Csehország és a tálib rendszer kapcsolatai, arról egyelőre korai beszélni” – mondta.
Csehország a múlt héten mintegy kétszáz embert menekített ki Kabulból, köztük 170 afgán állampolgárt, a csehekkel együttműködő afgánokat és családtagjaikat. Babis megismételte, hogy a cseh mentőakció véglegesen befejeződött. A kabuli cseh nagykövetséget védő katonai rendészeti egység parancsnoka ugyanakkor elismerte, hogy a mentőakció lebonyolítása során több órán át a tálibok képviselőivel is tárgyalt, és ez is hozzájárult az evakuáció sikeréhez.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑