Cadmus fordítás Cadmus

Kanada és Szaúd-Arábia kölcsönösen új nagykövetet nevez ki, véget vetve 5 éve tartó vitájuknak

2023. 05. 24.

Kanada és Szaúd-Arábia megegyezett a diplomáciai kapcsolatok teljes körű rendezéséről, s kölcsönösen új nagykövetet neveznek ki – közölte szerdán az ottawai külügyminisztérium felidézve a kétoldalú viszonyt és kereskedelmet terhelő 2018-as vitát.

A mostani bejelentés Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg tavaly novemberben folytatott megbeszéléseit követi az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) bangkoki csúcstalálkozóján.

“A büntetőintézkedéseket feloldják” – hangzott el egy névtelenséget kérő kormányzati forrásból. “Üres székek végtére is nem fogják érdekeinket, illetve az olyan dolgokat, mint például az emberi jogok ügye előrébb vinni” – tette hozzá.

Az illetékes szerint a felek a kölcsönös tisztelet és érdekek alapján döntöttek a viszony rendezéséről.

“Azt tapasztaltuk, hogy Szaúd-Arábia fontos globális szereplő. Szaúd-Arábia segített a kanadaiak szudáni kimenekítésében, és fontos szerepük van az ottani konfliktus rendezésében” – ismertette a forrás.

Mélanie Joly kanadai külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy “párbeszédre van szükség olyan emberekkel is, akikkel nem mindig és nem mindenben értünk egyet, hogy globális megoldásokat találjunk globális problémákra”.

Rijád és Ottawa vitája megelőzi a szaúdi isztambuli főkonzulátuson meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró esetét, amelyet Kanada más nyugati országokkal közösen elítélt.

A diplomáciai csörtét Kanada rijádi nagykövetségének egyik arab nyelvű Twitter-üzenete robbantotta ki, amelyben egy helyi nőjogi aktivista haladéktalan szabadon bocsátását követelték. Szaúd-Arábia válaszul visszahívta saját ottawai nagykövetét, kanadai hivatali partnerének pedig megtiltotta a belépést az ország területére, ezen felül korlátozta a kétoldalú kereskedelmet.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑