Kanadába vágyik Jihadi Jack

Jihadi Jack sorsa lehet az október 21-i kanadai parlamenti választások egyik legfőbb kampánytémája – legalábbis ebben reménykedik a hírhedt terrorista édesapja, John Letts, aki a minap tudatta: hamarosan az észak-amerikai országba utazik, hogy elősegítse a jelenleg egy kurdok által őrzött szí­riai börtönben lévő fia hazatelepítését. A kanadai The Globe and Mail hírportálnak a férfi azt nyilatkozta, reméli, hogy a kanadai kormány megteszi a szükséges lépéseket fiának kiszabadítása érdekében.

A National Post kanadai lapnak azzal érvelt: Ottawa az egész világnak elsőként mutathatna példát a hasonló helyzetek kezelésében azzal, hogy fiát hazaszállítja, hogy ott nézzen szembe az igazságszolgáltatással. – Vádat emelhetnek ellene és börtönbe csukhatják, amennyiben bizonyítékok vannak a jogsértésekről – fogalmazott a férfi.

Csakhogy az Iszlám Állam terrorszervezethez 2014-ben csatlakozó, brit anyától és kanadai apától a nagy-britanniai Oxfordban született Jihadi Jack (eredeti nevén: Jack Letts) esetét éppen az teszi bonyolulttá, hogy – mint a legtöbb hasonló esetben – nem áll elegendő bizonyíték a hatóságok rendelkezésére arról, hogy milyen bűntényeket követett el a terrorszervezet támogatásának céljával Szíriába utazó férfi. ­Miután azonban a napokban London bejelentette, hogy megfosztják Jack ­Lettset brit állampolgárságától, Kanadára hárult minden felelősség a 24 éves férfi sorsának további alakulásáért. A terroristával még februárban sikerült interjút készítenie a brit ITV televízió­nak: akkor azt mondta, bár kettős állampolgár, mindig is britnek érezte magát. Hétfőn ugyanannak a televíziónak Jihadi Jack azt mondta: mindig is úgy éreztem, hogy kanadai vagyok.

Az ügy napok óta tematizálja a kanadai belpolitikát, a konzervatívok ugyanis attól tartanak, Justin Trudeau liberális miniszterelnök a közelgő választások előtt a Jihadi Jackre irányuló médiafigyelmet meglovagolva hazaszállíttatja a terroristát, félelmük pedig nem alaptalan. A kormányfő ugyanis még 2017-ben elkötelezetten kiállt az Iszlám Állam nyugati harcosainak rehabilitációja mellett, mondván: azok, akik hátat fordítanak a gyűlölködő ideológiának, rendkívül erős hangok lehetnek a jövő generációk radikalizálódásának megakadályozásában.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Magyar Nemzet – Tóth Loretta

 

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑