2018. 08. 10.

Kapcsolatban állt az ókori Egyiptom és Anatólia

Anatóliából származó ólmot mutattak ki az ókori Egyiptomban gyártott tárgyak egy részében cseh kutatók, akik a Journal of Archeological Science című folyóiratban számoltak be az eredményeikről.

A prágai Károly Egyetem munkatársaként dolgozó Martin Odler a Lipcsei Egyetem Egyiptomi Múzeumában őrzött 22 tárgyon végzett vizsgálatokat a kollégáival.

Az egyiptomi Abu-Szírből, Abüdoszból és Gízából származó leleteket német és brit kutatók hozták Európába a 20. század elején. A tárgyakat rézércből készítették speciális módszerrel, és nyomokban ólmot is tartalmaznak.

“Ahogy az várható volt, az Egyiptomból indult expedíciók gyakori célállomásának számító Sínai-félszigetről származó rézércet is kimutattuk. A rézérc egy jelentős mennyisége az egyiptomi Keleti-sivatag területéről való” – írták a kutatók a közleményükben.

Egy Abu-Szírből származó méretes edény, amely az I. dinasztia idejéből való síremlék részét képezte és az i. e. 4. évezred végéről származik, szolgáltatta a legérdekesebb bizonyítékokat az ókori expedíciókról és feltételezett kereskedelmi kapcsolatokról.

A Georg Steindorff német egyiptológus által Európába hozott edény alapanyagaként használt rézérc az anatóliai ólmon kívül tartalmaz arzént és nikkelt is, ez utóbbi ritkaságnak számított Egyiptomban, de elterjedt volt a korabeli Anatóliában. A tárgyat egyiptomi mesteremberek készítették, de Anatóliából származó ércből vagy öntvényből.

Az egyiptológusok szerint ugyanakkor az eredmények nem bizonyítják, hogy közvetlen kapcsolat lett volna a kultúrák között, mivel a nyersanyagok számos közvetítő kereskedő kezén átmehettek.

“Mindazonáltal a tanulmányunk bizonyítja, hogy a fémek milyen messzire eljutottak a Közel-Keleten már az i. e. 3. évezredben is, és, hogy az ókori Egyiptom már története elején is részese volt ennek a cserekereskedelemnek” – vonták le a konklúziót a szakemberek.

A kutatók legközelebb a késő egyiptomi dinasztiák korából való bronztárgyakat fogják megvizsgálni a Lipcsei Egyetem gyűjteményében.

Origo.hu

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑