Cadmus fordítás Cadmus

Kasmíri konfliktus: A pakisztáni kollégájával tárgyalt Lavrov

2019. 03. 03.

Az India és Pakisztán között keletkezett feszültségről tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, és Shah Mehmood Qureshi pakisztáni kollégája.

“A tárgyaláson Lavrov arra hívta fel a figyelmet, hogy az országoknak tisztelniük kell az egyetemes terrorizmus elleni szerződéseket, és fordulniuk a Sanghaji Együttműködési Szervezet mechanizmusaihoz is”- áll az orosz külügyminisztérium származású nyilatkozatban.

A nyilatkozat hangoztatja, hogy Oroszország kész aktívan hozzájárulni az India és Pakisztán között keletkezett feszültség levezetéséhez, Lavrov azt kívánja, hogy diplomáciai úton oldják meg a konfliktust.

Az India és Pakisztán közötti legutóbbi feszültség azután keletkezett, hogy február 14.-én támadás érte az indiai rendőrség milícia csapatait, és 44 ember életét követelte a támadás.

Az újdelhi kormány azzal vádolta Pakisztánt, hogy támogatja a támadásért felelős terroristákat, és a támadást elítélő Pakisztán pedig tagadta a vádat.

India február 26.-án közölte, hogy légi csapást mért a Kasmír pakisztáni területén működő terrorszervezet táboraira.

Pakisztán pedig az előző nap reggel közzétette, hogy lelőttek két indiai vadászgépet, mivel megsértették a pakisztáni légteret.

India állította, hogy lelőtt egy pakisztáni vadászgépet, pedig azt nem erősítette meg az iszlámábádi kormány. A pakisztáni kormány és hadsereg közölte, hogy nem akarja növelni a feszültséget. Narendra Modi indiai miniszterelnök azzal vádolta Pakisztánt, arra igyekszik, hogy destabilizálja a hazáját.

Az Európai Unió, Németország, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és Törökország higgadtságra kérte a feleket.

TRT

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑