Cadmus fordítás Cadmus

Katar növeli földgázkitermelését

A katari állami olajvállalat szerdán bejelentette, hogy évi 110 millió tonnára akarja növelni földgázkitermelését.

A Katar és négy arab szomszédja között kirobbant válság kezdete, tavaly nyár eleje óta immár másodjára döntött a kitermelés fokozásáról a Qatar Petroleum.

Katar, amely a világ első számú cseppfolyósított földgáz termelője és exportőre, Iránnal osztozik a világ legnagyobb földgázmezőjén, az offshore északi mezőn.

Tavaly júliusban a vállalat azt közölte, hogy 2024-re 30 százalékkal, 77 millió tonnáról 100 millió tonnára futtatja fel a kitermelést. Szaad al-Kaabi, a Qatar Petroleum elnöke szerdán egy Dohában tartott sajtóértekezleten elmondta, hogy évi 110 millió tonnára emelik a kitermelést az északi mezőn 2024-re.

Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom tavaly június 5-én megszakította diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatait Dohával. Katart a terrorizmus pénzelésével vádolják, valamint azzal, hogy Iránhoz közeledik.

A szomszédjai által elszigetelt Katar tagadja, hogy radikális iszlamista szervezeteket támogat, és azzal vádolja riválisait, hogy az uralkodó ász-Száni családot akarják elűzni a hatalomból.

Hatalmas földgázvagyonának köszönhetően Katar a világ egyik leggazdagabb országává vált, átalakította gazdaságát és jelentős erőfeszítéseket tett a jóléti állami kiépítésére.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑