2018. 11. 03.

Katarban tárgyal a török külügyminiszter

Minden területen kiemelkedőek a török-katari kapcsolatok, jelentette ki Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter

Mevlüt Çavuşoğlu dohai tárgyalásai során Muhammed bin Abdurrahman Al Sani katari miniszterelnök-helyettessel és külügyminiszterrel folytatott küldöttségek közötti tárgyalást.

A tárgyaláson beszédet mondó Çavuşoğlu kifejezte örömét, hogy a Felső Szintű Stratégiai Bizottság negyedik konferenciáját előkészítendő, Katarba látogathatott.

A külügyminiszter afelett is örömét fejezte ki, hogy látogatása során látta: számos területen megkezdődött az ország önellátóságát biztosító gazdaság fejlesztése.

Beszélt a Felső Szintű Stratégiai Bizottság negyedik konferenciáinak folyamatáról is, kifejtve, hogy még rengeteg elérendő céljuk és elvégzendő munkájuk van.

Mevlüt Çavuşoğlu emlékeztetett arra, hogy ennek keretében a két ország szakemberei már október elején találkoztak Ankarában.

Hangsúlyozta, hogy látogatása keretében a Felső Szintű Stratégiai Bizottság negyedik konferenciáját előkészítik, és eközben újabb szerződéseket is aláírnak.

emlékeztetett arra, hogy a Felső Szintű Stratégiai Bizottság harmadik konferenciáján 40 egyezményt írtak alá, amelyek alkalmazását szintén felül fogják vizsgálni.

Hangsúlyozta, hogy két ország kapcsolatai a lehető legjobbak, térségi témákban is együttműködnek, s céljuk azonos: a térség békéje, nyugalma, egyensúlya. Örömét fejezte ki, hogy alkalmuk nyílik a térségi események értékelésére is.

Al Sani katari külügyminiszter kifejezte szándékukat, hogy tovább bővítsék a két baráti ország kapcsolatait, s felhívta a figyelmet a két ország vezetőinek szerepére a kapcsolatok jelenlegi szintjében.

Elmondta, hogy a térség helyzete miatt a kétoldalú kapcsolatokat erősíteni kell, s a Felső Szintű Stratégiai Bizottság konferenciái hozzájárulnak a politikai, gazdasági, befektetési és egyéb kapcsolatok bővítéséhez. Egyben felhívta a figyelmet a két ország közötti egyezmények fontosságára a kétoldalú kapcsolatok terén:

„A közel-keleti politikai, gazdasági és biztonsági fenyegetéseket szem előtt tartva fenn kell tartani együttműködésünket ezek legyőzése érdekében. A térségi terrorellenes küzdelem és a problémák békés rendezésének témájában is fenntartjuk támogatásunkat” – mondta a katari külügyminiszter.

TRT

, , , ,
Back to Top ↑