Cadmus fordítás Cadmus

Katarban tárgyalt Trump tanácsadója az Arab-öböl helyzetéről

2020. 12. 03.

A katari emírrel találkozott Dohában szerdán Jared Kushner, Donald Trump leköszönő amerikai elnök veje és tanácsadója. A QNA hivatalos katari hírügynökség jelentése szerint Jared Kushner és Sejk Tamím bin Hamad asz-Száni “a térségbeli fejleményeket” vitatta meg.

Kevés részlet került nyilvánosságra az utazásról, amely szakértők szerint a Trump-kormányzat utolsó kísérlete, hogy megoldja a Katar és a Szaúd-Arábia vezette szövetség tagjai közötti konfliktust – mutatott rá az AFP francia hírügynökség.

Bahrein, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom légi, tengeri és szárazföldi embargót vezetett be Katarral szemben, mert úgy ítélték meg, hogy Doha túl közel áll Iránhoz és radikális iszlamista csoportokhoz, amit Katar tagad.

A légi blokád miatt a Qatar Airways légitársaság gépei a Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok által ellenségnek tartott Irán területe felett repülnek el.

Tobias Borck, a RUSI brit agytröszt szakértője szerint a látogatás után “bizalomhelyreállító intézkedések” várhatók, esetlegesen a szaúdi légtér megnyitása a katari gépek számára.

Egy másik, nevének elhallgatását kérő szakértő szerint Katar ennek fejében vállalhatja, hogy az al-Dzsazíra műholdas televízió kevésbé lesz kritikus Szaúd-Arábiával szemben.

A Trump-kormányzat egy nevének elhallgatását kérő vezető tisztségviselője a Reuters brit hírügynökséggel hétfőn Washingtonban közölte: Szaúd-Arábia beleegyezett, hogy átengedi a légterén az Egyesült Arab Emírségekbe tartó izraeli gépeket, miután tárgyalt Jared Kushnerrel, valamint Avi Berkowitz és Brian Hook közel-keleti különmegbízottakkal.

A megállapodást néhány órával azután ütötték nyélbe, hogy keddre tervezték az emírségek légitársaságának első izraeli utasszállító járatát. Kushner a tervek szerint találkozott Mohamed bin Szalmán trónörökössel is.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑