Cadmus fordítás Cadmus

Katari külügyminiszter szerint nincs napirenden a kapcsolatok normalizálása Izraellel

2020. 12. 05.

Előrelépés történt a Katar és a Szaúd-Arábia vezette szövetség tagjai közötti diplomáciai konfliktus megoldásában, ám az áttörésre várni kell – derül ki a katari külügyminiszter pénteki nyilatkozatából, amelyben kizárta továbbá a kapcsolatok normalizálását Izraellel.

Muhammad Ál Száni Twitteren hangsúlyozta, hogy a Perzsa(Arab)-öböl egysége nagyon fontos a térség biztonsága szempontjából, az Öböl-menti államok közötti vitát pedig “szükségtelennek” nevezte.

Feiszal bin Farhán Ál Szaúd szaúdi külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy hamarosan megállapodásra juthatnak az elhúzódó vitában.

“Jelentős előrelépéseket értünk el az utóbbi pár napban köszönhetően Kuvait kitartó erőfeszítéseinek és Donald Trump amerikai elnök erős támogatásának” – jelentette ki a tárcavezető a Rómában tartott, Mediterrán Párbeszéd nevű konferencián. “Reméljük, hogy ez az előrelépés elvezet minket a végső megállapodáshoz, amely elérhető távolságba került. Elmondhatom, némiképpen derűlátó vagyok, hogy közel jutottunk a vitában érintett államok közötti megállapodás véglegesítéséhez” – tette hozzá.

Mohamed Dzsavíd Zaríf iráni külügyminiszter szintén üdvözölte a fejleményeket. “Reméljük, hogy a kibékülés hozzájárul a stabilitáshoz és térségünk népeinek politikai és gazdasági fejlődéséhez” – írta az iráni külügyminiszter Twitter-üzenetében, akinek országa jó kapcsolatokat ápol Katarral.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szintén reményét fejezte ki, hogy a vitát sikerül feloldani, mert ez válik javára ezen országok lakóinak. Pompeo nem akart találgatásokba bocsájtkozni azzal kapcsolatosan, hogy mikor sikerül megállapodásra jutniuk a feleknek, ugyanakkor kijelentette, hogy az Egyesült Államok segíteni fog a párbeszéd előre lendítésében.

Bahrein, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Egyiptom 2017-ben légi, tengeri és szárazföldi embargót vezetett be Katarral szemben, mert úgy ítélték meg, hogy Doha túl közel áll Iránhoz és radikális iszlamista csoportokhoz, amit Katar tagad.

A héten Dohába látogatott Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója, aki Tamím bin Hamad Ál Száni emírrel tárgyalt a térség helyzetéről. Washington már régóta igyekszik kibékíteni a térség államait annak érdekében, hogy ellensúlyozza Irán régiós erejét.

Kushner Dohában elért eredményeit – amelynek részletei nem kerültek nyilvánosságra – megköszönte Ahmad Ál Szabáh kuvaiti külügyminiszter pénteki közleménye is, amelyet a Kuvait 1 állami televízióban olvastak be.

A katari külügyminiszter Rómában, a Mediterrán Párbeszéd nevű konferencián kitért az izraeli-palesztin kapcsolatokra is, és leszögezte, hazája továbbra is a kétállami megoldás híve, és Kelet-Jeruzsálemet tartja a jövendő palesztin állam fővárosának. Hangsúlyozta, hogy Katar a rendezést a 2020-ban javasolt arab békekezdeményezés mentén képzeli el.

Ennek keretében az arab országok felajánlották a kapcsolataik normalizálását Izraellel, cserében a kétállami megoldásért és Izrael kivonulásáért az 1967-es háborúban elfoglalt területekről.

Jóllehet elemzők nem zárták ki, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein után Katar lehet a következő arab állam, amely normalizálja kapcsolatait Izraellel, a külügyminiszter pénteken leszögezte, ez a lépés jelenleg nem szolgálná a palesztinok érdekeit. A Gázai övezetbe küldött katari segélyszállítmányok kapcsán hozzátette: Doha “munkakapcsolatban áll” Izraellel.

Egy 2018-as, Izraellel kötött tűzszüneti megállapodás értelmében az övezetet az ellenőrzése alatt tartó Hamász iszlamista szervezet rendszeres adományokat fogadhat Katarból. A Gázai övezet izraeli blokád alatt áll, és Katar fontos szerepet játszik az újabb háborúk elkerülése érdekében tett nemzetközi erőfeszítésekben.

Az Egyesült Arab Emírségek Bahreinnel közösen szeptember 15-én, Washingtonban írt alá Izraellel békemegállapodást, amelyet a palesztin vezetés elítélt.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑