Cadmus fordítás Cadmus

Katarnak továbbra is kulcsszerepe lehet az afgán rendezésben

2021. 08. 31.

Katar továbbra is kulcsszerepet játszik az afgán rendezésben, részt vesz azon a hétfői virtuális megbeszélésen is, amelyen – Antony Blinken amerikai külügyminiszter vezetésével – a közép-ázsiai ország jövőjéről lesz szó – derül ki az AP hírügynökség elemzéséből.

A megbeszélésen Kína, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság, Törökország, valamint ez Európai Unió és a NATO képviselői vesznek részt.

Dohát ugyanakkor a tálibok is felkérték, hogy nyújtson technikai segítséget a kabuli nemzetközi repülőtér üzemeltetéséhez az amerikai csapatok végleges, keddre tervezett kivonulása után, az ENSZ több szervezete pedig szintén Dohához fordult segítségért az Afganisztánba irányuló segélyszállítmányok célba juttatása érdekében.

A Fehér Ház már a tálibok augusztus 15-i kabuli hatalomátvétele után kérte a katari kormány segítségét az afganisztáni evakuálásokhoz, nem utolsósorban azért, mert a Perzsa(Arab)-öböl menti országban van az Egyesült Államok legnagyobb közel-keleti katonai támaszpontja.

A katari segítséggel végrehajtott evakuálásokban a kimenekítettek mintegy negyven százalékát Kataron keresztül szállították tovább biztonságos helyre. Washington szombaton azt közölte, hogy 113 500 embert menekítettek ki Afganisztánból augusztus 14-e óta, Doha szerint pedig kicsivel többet mint 43 ezret Kataron keresztül.

Katar emellett az egyetlen arab ország, amelynek közvetlen kapcsolatai vannak a radikális iszlamista tálibokkal, akik Dohában évek óta működtetik politikai irodájukat, s a katari fővárosban írták alá az Egyesült Államok és a tálibok közötti megállapodást, valamint itt kezdődtek meg az azóta zátonyra futott afgánközi egyeztetések is.

Lulva al-Hátir katari külügyminiszter-helyettes tagadta, hogy hazája pusztán stratégiai előnyök reményében venne részt az afgán rendezésben. Úgy fogalmazott, hogy a népszerűség növelése érdekében könnyebb utat is találhatnának.

Hozzátette, hogy katari katonák több afganisztáni műveletben tették kockára az életüket, hazája pedig az evakuálásokhoz katonai légi járművet is biztosított. Emlékeztetett arra is, hogy Katar segített elmenekülni Afganisztánból a többi között az afgán lányokból álló robottechnológiai csapatnak, valamint több, külföldi sajtóorgánumoknak dolgozó újságírónak is.

A Qatar Airways légitársaság ezenkívül tíz repülőgépet ajánlott fel arra, hogy a kimenekítetteket – akik egyelőre Katarban tartózkodnak – más országokba szállítsák. Jelenleg mintegy húszezer, Afganisztánból nemrég evakuált ember van Katarban.

Joe Biden amerikai elnök telefonon mondott köszönetet Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírnek a segítségért, hangsúlyozva, hogy az amerikai hadsereg katari segítséggel tudott légihidat létesíteni a kabuli repülőtéren, naponta több ezer embert menekítve ki így Afganisztánból.

Olyan pozitív reklám ez Katar számára, amit a térség dollármilliókat költő lobbistái aligha érhettek volna el – jegyzi meg az AP hírügynökség.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑