Cadmus fordítás Cadmus

Katasztrófát eredményezhet, ha a háborús Szíriába betör a járvány

2020. 04. 01.

Nagy a járványveszély, az országnak segítségre és a tűzszünet fennmaradására van szüksége.

Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese hétfőn azt mondta a New York-i székhelyű Biztonsági Tanácsban, hogy a fertőzöttség tíz megerősített szíriai esete és az egy ottani halálos áldozat csak a jéghegy csúcsa az országban, és más országok helyzetéből következtetve a járványnak várhatóan katasztrofális következménye lesz a háború sújtotta országban, főleg a legvédtelenebb közösségekben.

A szíriai egészségügyi ellátórendszer rossz állapota hátráltat minden olyan erőfeszítést, amely a fertőzöttek felderítésére, a járvány terjedésének akadályozására és a betegellátásra irányul. Felhívta a figyelmet arra, hogy a múlt év végén az ország kórházainak és más egészségügyi intézményeinek csak a fele működött teljes körűen.

De akadály az is, hogy egészen a közelmúltig, amikor megtiltották a tartományok közötti mozgást, nagy volt a lakosság mobilitása. Zsúfoltak a menekülttáborok, kevés a vírus elleni védekezéshez szükséges eszköz, a gyógyszer és a lélegeztetőgép.

A harcok alábbhagytak, de a háborús feszültség továbbra is érzékelhető – közölte Lowcock, akinek beszámolóját Geir Pedersen, az ENSZ szíriai különmegbízottja egészítette ki.

Március közepén volt kilenc éve, hogy elkezdődött a szíriai konfliktus. Az ország 2011-ben számolt lakosságának több mint fele menekült el azóta otthonából. Ma több mint 11 millió szíriainak – köztük csaknem 5 millió gyereknek – van szüksége humanitárius segítségre, és több mint 8 millió élelemhiánytól szenved, ami 20 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Félmillió gyerek súlyosan alultáplált.

A BT hétfő esti ülése végén – amely videokapcsolaton keresztül folyt – közleményt adott ki arról, hogy továbbra is aggasztó a szíriai humanitárius helyzet, és nagy a járványveszély, az országnak segítségre és a tűzszünet fennmaradására van szüksége.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑