Cadmus fordítás Cadmus

Katolikusgyűlölet Indiában – Ferenc pápa képét tapossák a hindu nacionalisták

2018. 08. 22.

Hindu nacionalisták videót készítettek még június elején arról, ahogy megtapossák Ferenc pápa fényképét az Újdelhiben található Szentséges Szív Katedrális mellett. Az internetre feltöltött és terjesztett videón India kereszténytelenítésére hívják fel a lakosságot.

A videó egy körülbelül húsz fős csoportot mutat, akik egy férfi szónoklata után a “Le Ferenc pápával!” mondat skandálásába kezdenek. A felszólaló férfit Om Swarmi Maharaj hindu vezetőként azonosították.

Az UCA News szerint Maharaj azzal vádolja a keresztényeket, hogy a terrorizmust népszerűsítik, egyúttal azzal fenyegeti őket, hogy erőszakkal kisöpörteti őket Indiából.

A videó néhány héttel azután kezdett el terjedni a közösségi oldalakon, hogy Delhi érseke, Anil Couto pásztori körlevélben hívta fel a katolikusokat, hogy egy éven át, az Indiában 2019-ben tartandó választások napjáig kitartóan imádkozzanak az országért.

Zavaros politikai légkörben élünk, ami fenyegetést jelent az Alkotmányunkban rögzített demokratikus elvekre, és nemzetünk szekuláris jellegére.

– írta az érsek a körlevélben, amit május 13-án az érsekséghez tartozó valamennyi templomban felolvastak a szentmisén.

Couto érsek arra kérte az indiai fővárosban élő katolikusokat, hogy a jövő évi választásokig minden pénteken hagyjanak el egy étkezést, böjti áldozatként felajánlva azt az indiai nemzet lelki megújulásáért. A levelében az érsek azt is kérte, hogy a plébániák péntekenként tartsanak egyórás szentségimádásokat, amikkel Indiát a Fatimai Szűzanya oltalmába ajánlják.

Az érsek levele azonnal éles vita tárgya lett az országot jelenleg kormányzó Bharatiya Janata Párt (BJP) kezdeményezésére. A BJP vezetői elítélték és “megosztónak” bélyegezték az érsek levelét. A BJP egyik országgyűlési képviselője, Subramanian Swamy, egy május 23-ai Twitter üzenetében arra is felhívást intézett, hogy az érsek levele miatt India szakítson me minden diplomáciai kapcsolatot a Vatikánnal.

Couto érsek a vádakra egy az Asian News International-nek adott interjújában úgy válaszolt:

Minden templomban és egyházi intézményben imádkozunk és böjtölünk. Nem avatkozom bele a pártpolitikába. Csupán azért imádkozunk, hogy az ország a helyes irányba haladjon.

A BJP 2014-es hatalomra kerülése óta megnőtt Indiában a keresztényeket ért támadások száma. A hindu szélsőségesek által keresztények ellen elkövetett támadások száma 2016 és 2017 között több, mint a kétszeresére nőtt. Erről a Persecution Relief nevű szervezet adott hírt, amely az elmúlt évben 736 ilyen támadást regisztrált.

A vallásszabadság mértéke változó India 29 tartományában. Az Egyesült Államok kormányának a vallásszabadság nemzetközi helyzetével foglalkozó bizottsága szerint 2017-ben tíz indiai tartományban lett rosszabb a helyzet a keresztények számára: Uttar Pradeshben, Andhra Pradeshben, Biharban, Csattiszgárban, Gudzsarátban, Odisában, Karnatakában, Madhja Pradeshben, Maharashtrában, és Radzsasztánban.

Forrás: S4C.news, Catholic World Report, fotó: Ucanews, videó: Youtube

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑