Cadmus fordítás Cadmus

Katolikusok szervezik a Kabila elleni tüntetéseket

2018. 01. 01.

Afrika legnagyobb keresztény országában könnygázzal oszlatták fel a miséket, mert katolikusok szervezik az elnök elleni tüntetéseket.

Két embert agyonlőttek a Kongói Köztársaságban a Joseph Kabila elnök elleni tüntetéseken. Katolikus aktivisták szervezték a demonstrációkat, mert az elnök nem hajlandó távozni a hatalomból.

A hatóságok tagadták, hogy éles lőszert vetettek volna be. Több misét azonban könnygázzal oszlattak fel a rendfenntartók, és több mint ötven embert tartóztattak le – köztük ministránsfiúkat is.

„Még Mobutu idején is, amikor diktatúra volt, akkor is lehetett békésen vonulni. De most már nem, elegünk van Kabilából”

– mondta egy tüntető.

Egy másik szerint „ebben az országban sosem volt béke, semmi nem működik. Kabila még fiatal, nyugodtan átadhatná a helyét másnak, aztán visszajöhet még, ha akar. Eleget dolgozott már, menjen, pihenjen egy kicsit!

Kabila mindössze 29 évesen lett elnök, miután apját, az addigi elnököt lelőtték. Aztán módosította az alkotmányt, hogy 35 év alattiak is lehessenek elnökök. Most pedig a választás halogatása miatt ingerültek az ország lakói. A választást azért nem írták még ki, mert a hatóságok szerint nincs megbízható népszámlálási adat a választópolgárokról.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑