Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Katonai akcióig fajulhat az öböl-válság

2017. 06. 07.

Diplomáciai szökőárat indított hat arab állam, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Jemen, Egyiptom és Líbia azzal a korábban soha nem alkalmazott lépéssel, hogy megszakította kapcsolatait Katarral, valamint kinyilvánította a gazdag Öböl-menti állam teljes elszigetelésének szándékát.

A válság hátterének megértésében segít Abdel Bari Atwan újságíró. Az Al Rai Alyoum főszerkesztője Londonból, Skyp-on csatlakozik lyoni kolléganőnkhöz, Daleen Hasszánhoz.

– Mik a kiváltó okok? Milyen problémák terhelik ezen országok kapcsolatait?

– Katar legnagyobb “bűne” az, hogy egyre szorosabb kapcsolatokat ápol Iránnal, Szaúd-Arábia térségbeli legkomolyabb riválisával. Emellett Katar olyan szervezeteket támogat, mint a Kairó által betiltott Muszlim Testvériség, illetve jó viszonyt ápol a palesztin Hamásszal.

Katar három éve olyan megállapodást írt alá, hogy szűkíti kapcsolatait Iránnal és a Muszlim Testvériséggel, de ezt a vállalását nem tartotta be.

Most van egy olyan arab-iszlám szövetség, egy “arab NATO”, amelyik szemben áll Iránnal, és amelyiket tamogat Donald Trump amerikai elnök. Katar viszont különutas politikát folytat.

– Nem valószínű, hogy Törökország Katar miatt megkockáztatna egy konfliktust Szaúd-Arábiával, az Egyesült Arab Emírségekkel, Egyiptommal vagy akár az Egyesült Államokkal.

Oroszországnak érdeke a kiegyensúlyozott viszony Szaúd-Arábiával, és azt gondolom, Irán sem akar katonai konfliktusba bocsátkozni. Teherán – bár a szír kormány szövetségese – direkt módon a szíriai háborúba sem folyt bele. Gondolja, hogy Katar miatt megtenne egy ilyen lépést?

Ezek az országok közvetve ugyan igyekeznek oldani a konfliktust, de a béke érdekében méltányolják Rijád és a mögé most felsorakozott államok feltételeit.

– Mit hozhatnak a következő napok? Súlyosbodhat az Arab-öböl menti válság

– A következő néhány napban egyre nagyobb nyomás nehezedhet Katarra. Elfogyott Katarral szemben ellenfelei bizalma. Katart egyre jobban sarokba szorítják, egészen addig, amíg teljes mértékben el nem kötelezi magát a többi arab ország mellett. Ellenkező esetben az Öböl-államok “B-terve” kerülhet előtérbe. Katonai akció következhet.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑