2017. 04. 21.

Tálib fegyveresek megrohamoztak egy katonai bázistLegalább 21 katona életét vesztette, és több mint 30 megsebesült, miután az észak-afganisztáni Balkh tartományban pénteken katonai egyenruhát viselő fegyveresek megrohamoztak egy katonai bázist – közölte egy afgán tisztségviselő.

A fegyveresek katonai járművön utazva jutottak be egy hadtest bázisra, ahol lövöldözni kezdtek az éppen egy mecsetben imádkozó katonákra – közölte Davlat Vaziri, az afgán védelmi minisztérium szóvivője.

Egy robbanóanyaggal megpakolt mellényt viselő támadót még azelőtt lelőttek, hogy működésbe hozhatta volna szerkezetét – tette hozzá. Vetnaám Sinvari, a katonai hadtestparancsnok titkára elmondta, hogy a terület ismét az afgán biztonsági erők ellenőrzése alatt áll.

A Tálibok közleményükben vállalták magukra a felelősséget a támadásért. Zabiullah Mudzsahid, a tálib mozgalom szóvivőjének kijelentése szerint a támadásban több mint száz katonát öltek meg – Balkh viszonylag biztonságos tartománynak számít, az itteni hadtestek az észak-afganisztáni parancsnoki központ szerepét töltik be.

A katonák és – egyebek között – rendőrök ellen is rendszeresen támadást intéző tálibok azt követően erősödtek meg Afganisztán több részén, hogy a NATO 2014 végén befejezte harci misszióját az országban, és a külföldi katonák túlnyomó többsége távozott Afganisztánból.

Orientalista.hu – Hirado.hu

, ,


Back to Top ↑