Katonai bíróság elé utalták Burkina Fasóban Sankara elnök 1987-es meggyilkolásának ügyét

Katonai bíróság elé utalták Burkina Fasóban az 1987-ben államcsíny révén hatalmától megfosztott Thomas Sankara elnök meggyilkolásának ügyét – jelentették be csütörtökön Ouagadougouban a néhai elnök családjának ügyvédei.

Az üggyel megbízott vizsgálóbíró utalta az ügyet a fővárosi katonai törvényszék elé, amely erről tájékoztatta az érintett felek ügyvédjeit – közölte Bénéwendé Sankara, a család egyik védője, politikus. Az ügyvéd szerint ez a fejlemény arra utal, hogy van elég bizonyíték a per lefolytatásához.

Thomas Sankara marxista forradalmár, “Afrika Che Guevarája” 1983-ban került hatalomra szintén államcsínnyel, és ebben Blaise Compaoré segítette őt, aki korábban bajtársa volt, majd négy évvel később puccs révén megbuktatta, és a burkinai igazságszolgáltatás vádja szerint egy kommandóval meggyilkoltatta éppen 37 évvel ezelőtt, 1987. október 15-én. Sankara halálának körülményei tabunak számítottak Compaoré 27 évig tartó elnöksége alatt.

Miután azonban Compaoré hatalmát népfelkelés megdöntötte 2014 októberében, és ő Elefántcsontpartra menekült – azóta is ott él -, a demokratikus átmenet akkori kezdetével együtt a burkinai igazságszolgáltatás 2016 márciusában nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. A vád alá helyezett volt elnök állampolgárságot kapott Elefántcsontparton, amely ennél fogva nem adja ki őt Ouagadougounak.

Emmanuel Macron francia elnök 2017-es burkinai látgatásán megígérte, hogy az üggyel kapcsolatban feloldanak a titkosítás alól minden francia dokumentumot. Az afrikai országban ugyanis sokan úgy gondolják, hogy Sankara halálában Franciaország is érintett lehetett, mert zavarta gyarmatosításellenes politikája.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑