Cadmus

Katonai kormányzást vezetnek be Kongó két, erőszak sújtotta keleti tartományában

Katonai kormányzást vezetnek be a Kongói Demokratikus Köztársaság két, erőszak sújtotta keleti tartományában, Észak-Kivuban és Ituriban – jelentette be a kormány hétfőn.

A civil hatalmat harminc napra váltja fel a katonai, mindkét tartománynak széles hatáskörökkel felruházott katonai kormányzója és rendőri alkormányzója lesz. Kasongo Mwema Yamba kormányszóvivő szerint saját hatáskörben dönthetnek házkutatásokról, kiadványok betiltásáról vagy a helyi lakosok szabad mozgásának korlátozásáról.

Félix Tshisekedi kongói államfő múlt pénteken hirdetett ostromállapotot a két szóban forgó tartományban az elharapódzó erőszak miatt, amelyben már több százan haltak meg és másfél millióan váltak földönfutóvá. A kormányerők és az ENSZ csapatai egyelőre kevés sikerrel igyekeznek gátat szabni a sokszor etnikai alapú erőszaknak.

Az elmúlt időszak vérontásainak jelentős részéért a hatóságok az ország keleti felében aktív Szövetséges

Demokratikus Erők (ADF) nevű ugandai lázadószervezetet teszik felelőssé. Az ADF civilek ellen irányuló, brutális megtorló támadásokkal reagált arra, hogy a kongói kormányzat 2019-ben műveletet indított, hogy leszámoljon vele.

Az ENSZ adatai szerint tavaly 850 embert öltek meg. Ituri 5,7 millió lakosából 1,6 millióan földönfutóvá váltak az erőszak miatt, és 2,8 millióan szorulnak segélyre.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑