2017. 11. 20.

Kazahsztán: ahol a népművészet újjáéled (Videó)

A Postcards ezen a héten a kazah főváros, Almati azt a szeletét mutatja be, ahol a hagyományok újra élővé válnak. A modern és az ősi művészet együtt – mesteri kézműveseknek köszönhetően – egy új irányzatot teremtett. Ehhez a teret még az egyetemi világjátékokra épített létesítmény biztosítja, amely már művészeti központként funkcionál.

 

„ A gyönyörű szőttesek, népművészeti munkák megcsodálásán túl az alkotás folyamatába is bepillanthatnak itt a látogatók. Sőt, a művészek irányításával ki is próbálhatják ügyességüket. Például elkészíthetnek egy ilyen jurtát” – tudjuk meg az Euronews riporterétől, Seamus Kearney-től.

Ez a központ Almati és az egész régió népművészeit inspirálja, összegyűjti, és nagy hangsúlyt fektet a gyakorlati képzésre.

„Központunk nem csak azért fontos, mert kézműveseink élővé teszik a kazah népművészetet, de annak jövőjét is biztosítják azáltal, hogy tanítják itt a fiatal generációt” – mondta el Aigul Zhanserikova. Az alapanyagok felhasználása – nemez, bőr, csont, fa, agyag – mind tradicionális, és a funkcionalitás is megmaradt a ruházat, ékszerek, szőttesek, kerámiák esetében.

Orientalista.hu – Euronews

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑