Kazahsztánban a kormányzó párt aratott elsöprő győzelmet a parlamenti választásokon

A kormányzó Nur Otan (Haza Pártja) a szavazatok több mint kétharmadát, 71,09 százalékát szerezte meg a január 10-én tartott kazahsztáni parlamenti választáson – közölte kedden Konsztanytin Petrov, a központi választási bizottság vezetőjének helyettese.

“A voksok megoszlása a következő: a Nur Otan párt 5 millió 148 ezer 74 szavazat, vagyis 71,09 százalék” – mondta Petrov.

A választási tisztségviselő szerint a 107 tagú alsóház (Medzslisz) 98, pártlisták alapján feltöltött képviselői helyéből 76-ot nyert el a kormánypárt.

Petrov tájékoztatása szerint a törvényhozásba bekerült még a Kazahsztáni Demokratikus párt, az Ak Zsol (Világos út) és a Kazah Néppárt. Mindkettő lojális a jelenlegi hatalomhoz. A választási küszöb hétszázalékos volt.

A Kazah Néppárt 9,1 százalékot és ezzel 10 mandátumot, az Ak Zsol pedig 10,95 százalékot és 12 mandátumot szerzett.

Az alsóházba, a 107 tagú Medzsliszbe 98 képviselőt közvetlenül, 9-et közvetve (az etnikai kisebbségek képviseletére hivatott Kazahsztáni Népi Gyűlés által), öt évre választanak meg. Négy évvel ezelőtt a Nur Otan a szavazatok 82 százalékát kapta meg.

A választásokat bojkottálta az ellenzék vezető ereje, a kazah Szociáldemokrata Párt, az ugyancsak ellenzéki Demokrata Pártnak pedig nem sikerült regisztráltatnia magát a választásokra.
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint a voksolás nem felelt meg a demokratikus normáknak, a Türk Tanács választási megfigyelői szerint azonban a választások a demokrácia emelkedő szintjéről tanúskodtak.

Az ellenzéki bojkott és a járvány miatt a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest alacsonyabb részvétel mellett tartották meg a parlamenti választásokat. A központi választási bizottság adatai szerint 63,3 százalékos volt a részvétel a 11,9 milliós közép-ázsiai országban.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑