Cadmus fordítás Cadmus

Kazahsztánban többeket elítéltek a tavalyi etnikai villongásban játszott szerepükért

A kazahsztáni igazságszolgáltatás kedden öttől húsz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtott tizenkilenc embert, akik tavaly részt vettek egy véres etnikai összecsapásban – közölte Huszej Daurov dungan kisebbségi vezető.

Az összetűzésre 2020 februárjában került sor a Kazahsztán déli részén található Zsambili Területen, Maszancsi faluban a többségi kazahok és a kínai eredetű dungan népcsoporthoz tartozók között. A muszlim vallású dungan népcsoport Kínából menekült Kazahsztán területére a 19. században.

A rendezetlen szolgalmi jogok miatt kitört csetepatéhoz több százan csatlakoztak, az erőszaknak végül a nemzeti gárda vetett véget. Tizenegyen vesztették életüket. Az eset miatt lemondott a Zsambili Terület kormányzója, valamint menesztették helyettesét és a helyi rendőrfőnököt.

Daurov szerint további 31 vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre vagy közmunkára ítéltek.

Három dungan lakos fejenként 16 és fél év börtönbüntetést kapott. Közülük kettőt egy kazah férfi meggyilkolásában találtak bűnösnek. Ő volt az etnikai villongás egyetlen kazah áldozata.

A harmadik kisebbségit azért ítélték el, mert részt vett a zavargásokban, és megpróbált meggyilkolni egy rendőrt. Ügyvédjük fellebbezni fog – jelezte Daurov, aki csaknem életét vesztette az összecsapásban.

A több mint 18 millió lakosú Kazahsztánban mintegy 130 etnikai csoport él. A többségi kazahok a lakosság valamivel több mint kétharmadát teszik ki.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑