Cadmus fordítás Cadmus

Kenya felszólította az ENSZ-t a világ két legnagyobb menekülttáborának bezárására

A kenyai kormány szerdán kéthetes ultimátumot adott az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) arra, hogy megtervezze a világ legnagyobbjai közé tartozó két menekülttábor bezárását az afrikai országban.

A belügyminisztérium Twitter-bejegyzése szerint Fred Matiang’i tárcavezető ultimátumot intézett az UNHCR-hez a kelet-kenyai Dadaab és az észak-kenyai Kakuma menekülttáborainak bezárása kapcsán. Jelezte: “nincs lehetőség több tárgyalásra”. Erről a Daily Nation című helyi újság szerint a tárcavezető kedden tájékoztatta Fathiaa Abdallát, az UNHCR képviselőjét.

“Meg kell találnunk az egyensúlyt Kenya nemzetközi és nemzeti kötelezettségei között. Felelősséggel tartozunk azért, hogy megvédjük a kenyai állampolgárokat” – mondta Matiang’i a találkozón.

A kenyai kormány azzal érvelt, hogy egyes menekültek nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek, egyesek kapcsolatba hozhatók az al-Shabaab nevű szomáliai dzsihadista szervezettel. Kenya szerint az elmúlt években elkövetett három, több mint 250 halálos áldozatot követelő merényletet menekülttáborokban tervelték ki. A három merénylet a nairobi Westgate bevásárlóközpontban 2013-ban, a Mpeketoni városa ellen 2014-ben és a Garissai Egyetem ellen 2015-ben végrehajtott terrortámadás.

A dadaabi és kakumai menekülttáborokban élők több mint fele szomáliai, a többiek Etiópiából, Dél-Szudánból, Burundiból, Ugandából, Ruandából vagy Eritreából származnak.

A kenyai kormány többször is jelezte, hogy nem bírja el a két tábor fenntartásának terhét, amelyek a kilencvenes évek eleje, a szomáliai polgárháború kitörése óta üzemelnek.

Az UNHCR közleményében jelezte: folytatja a párbeszédet a kenyai hatóságokkal.

Szomáliában Mohamed Sziad Barre diktátor 1991-es elmozdítása óta szinte folyamatosan polgárháborús helyzet uralkodik, és nincs egységes, az ország egész területét uralni képes vezetés. Az országban radikális iszlamista milíciák, hadurak és fegyveres bűnözői csoportok folytatnak harcot.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑