Cadmus fordítás Cadmus

Kenyában terrortámadástól tartva megszigorították a biztonsági intézkedéseket

2022. 01. 30.

Terrortámadástól tartva pénteken megszigorították a biztonsági intézkedéseket a kenyai fővárosban, Nairobiban és több más városban is azt követően, hogy francia és német figyelmeztetések érkeztek, amelyek szerint nyugatiak elleni támadások várhatóak.

Nairobi utcáin erősen felfegyverzett rendőrök járőröznek, a kormányhivatalok, középületek és bevásárlóközpontok előtt is szigorú biztonsági intézkedések tapasztalhatók – jelentette a helyszínről a francia hírügynökség.

Bruno Shioso rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy a francia terror-riadó miatt megnyugtatták a közvéleményt, hogy szavatolják a kenyaiak biztonságát és megszigorítják a kritikus infrastruktúrák őrzését országszerte, különösen a városokban.

Hozzátette: arra kérik a lakosokat, hogy őrizzék meg nyugalmukat és ha bármi gyanús tevékenységet észlelnek, információikat osszák meg a rendőrséggel.

A kenyai francia nagykövetség figyelmeztetést adott ki állampolgárainak arról, hogy “az elkövetkező napokban támadás veszélye áll fenn Nairobiban”. A képviselet azt ajánlotta, hogy kerüljék el a külföldiek által látogatott helyeket, így a szállodákat, éttermeket és bevásárlóközpontokat.

A francia külügyminisztérium megismételte, hogy Kenyában valós a kockázata a külföldiek által látogatott nyilvános helyek elleni terrortámadásoknak.

A német diplomáciai képviselet Nairobiban hasonló figyelmeztetést adott ki állampolgárai számára, míg a holland követség hitelesnek minősítette a franciák értesülését a lehetséges terrortámadásokról.

Kenya az al-Shabaab terrorszervezet elleni, 2011-es katonai beavatkozása óta több halálos támadás célpontja volt. Kilenc éve, 2013 szeptemberében a főváros Westgate nevű bevásárlóközpontja ellen követtek el iszlamisták támadást, amelyben 67-en meghaltak.

Két évre rá, 2015 áprilisában Garissa város egyetemén a támadók agyonlőtték a keresztény diákokat. A terrorakció 148 halálos áldozatot követelt, 80-an megsebesültek.

Három éve, 2019 januárjában Nairobiban összehangolt terrortámadás történt a szállodából, bevásárlóközpontból, irodaházból álló DusitD2 épületegyüttesnél. Huszonegy ember meghalt meg, köztük egy amerikai és egy brit állampolgár.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek hűséget fogadó al-Shabaab 2020 januárjában pedig arra figyelmeztette Kenyát, hogy az ország “soha nem lesz biztonságos”.

Kenya az Afrikai Unió szomáliai missziójának (AMISOM) egyik fő támogatója, amely 2011-ben kiűzte az al-Shabaabot a szomáliai fővárosból, Mogadishuból.

Ennek ellenére az al-Shabaab még mindig nagy vidéki területeket tart ellenőrzése alatt, és rendszeresen hajt végre támadásokat Mogadishuban – írta jelentésében az AFP francia hírügynökség.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑