Cadmus fordítás Cadmus

Kényszermunka finanszírozásával vádolják az EU-t

A migráció visszafogására uniós támogatással zajlik útépítés Eritreában, de a munkát határozatlan időre besorozott nemzeti szolgálatosokkal végeztetik el.

Az Európai Unió olyan projektet finanszíroz Eritreában, amelyben kényszermunkát alkalmaznak – állítja egy emberi jogi szervezet, amely az afrikai országban tevékenykedik. Mindez egy olyan uniós program keretében történik, aminek célja az Afrikából Európába irányuló migráció visszafogása.

A BBC tudósításából kiderül, hogy Eritrea állampolgárainak 18 hónap nemzeti szolgálatot kötelező teljesíteniük, de a 2000-ben véget ért etióp-eritreai háború ürügyén a szolgálat időtartamát lényegében határozatlan időtartamra terjesztették ki, és annak ellenére sem tértek vissza a 18 hónaphoz, hogy tavaly Etiópiával békét kötött az ország.

Egy 2016-os ENSZ-vizsgálat a határozatlan idejű szolgálatot kényszermunkának minősítette, az Amnesty International pedig arra hívta fel tavaly a figyelmet, hogy ez a gyakorlat is hozzájárul az eritreai menekültek számának növekedéséhez.

Az Európai Unió húszmillió eurót juttat Eritreának, amit az úthálózat fejlesztésére költenek, a munkát pedig a nemzeti szolgálatosokkal végeztetik el. A tudósítás szerint az unió tisztában van ezzel, de arra hivatkoznak, hogy ők a munkájukért fizetséget kapnak.

A BBC eritreai forrásokra hivatkozva azt írja: bár 2016 óta havonta 120 dollárra emelték a katonák keresetét, de az élelmezésüket is kifizettetik velük, és a levonások után 17 dollárjuk marad.

Az Eritreai Emberi Jogi Alapítvány vezetője szerint a nemzeti szolgálatosoknak szélsőséges körülmények között kell dolgozniuk, a szervezet pedig levélben figyelmeztette az Európai Uniót, hogy saját alapjogi chartáját szegi meg, amely tiltja a kényszermunkát.

24.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑