Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Kényszerszabadságra küldték az izraeli Bezeq-ügyben szabálytalanságot elkövető bírónőt

2018. 02. 26.

Azonnali hatállyal kényszerszabadságra küldték Izraelben a Bezeq távközlési vállalat korrupciós ügyében előzetes letartóztatásokról döntő bírónőt és vizsgálatot indítottak ellene, mert kiderült, hogy már a tárgyalás előtti napon megállapodott a izraeli tőzsdefelügyelet nyomozó osztályának főügyészével a tárgyalás eredményéről – jelentette hétfőn a helyi média.

Ronit Poznanszki-Kac bírónő mellett szintén szabadságra küldték a vele mobiltelefonos üzenetküldő alkalmazásban egyeztető Eran Saham Savit főügyészt is, és elvették tőlük az országos jelentőségű Bezeq-ügyet, amelyről hétfő reggel már Ala Maszárva bíró határoz.

Az izraeli 10-es tévécsatorna kamerája vasárnap vágóképek készítése közben véletlenül rögzítette a bírónő és az ügyész baráti hangvételű, teljesen szabálytalan egyeztetését, amikor hátulról felvették az üzenetváltásukat telefonján olvasó ügyészt.

A kereskedelmi tévécsatorna azonnal nyilvánosságra hozta a látottakat, ami hatalmas botrányt robbantott ki, mivel a törvények szerint az előzetes letartóztatásokról az erről folytatott tárgyaláson, az ülésteremben, és nem előzetes háttéregyeztetésen kell dönteni.

A gyanúsítottak ügyvédei védenceik azonnali szabadon bocsátását követelték, és szabálytalannak nevezték előzetes fogva tartásukat a tel-avivi polgári bíróságon hétfő reggel tartott, a szokásosnál a történtek miatt sokkal nagyobb figyelmet kapó tárgyaláson.

Az ügy vizsgálatára újonnan kinevezett ügyész azt kérte, hogy hosszabbítsák meg Saul Elovics, a Bezeq vállalat megvesztegetéssel meggyanúsított főrészvényese, valamint Nir Hefec, Benjámin Netanjahu kormányfő egyik legbizalmasabb embere előzetes letartóztatását. A tévé híradása szerint további fogva tartásukat azért tartják feltétlenül szükségesnek, hogy ne adhassanak át információkat Benjámin Netanjahu pénteken esedékes rendőrségi kihallgatása előtt.

A Netanjahu elleni – a Bezeq és a médiaügyi minisztérium összefonódását feltáró, 4000-es akta néven emlegetett –
korrupciós ügyben korábban vádalkut kötött az izraeli hatóságokkal Slomó Filber,
a minisztérium volt igazgatója, a miniszterelnök jobbkeze, aki az utóbbi napokban ismertette a rendőrséggel, hogy mit tud az ügyről.

Vallomása a helyi média szerint nehéz helyzetbe hozza a kormányfőt, aki a médiaügyi tárcát is magánál tartotta a gyanús ügyletek idején, amikor Filber bizalmas belső iratokat adott át a gyanú szerint a Bezeqnek, és leállította a cég monopóliumát megtörő, korábban elindított kormányzati reformot.

A rendőrség szerint a megvesztegetés során a minisztérium a közérdekkel ellentétes döntéseket hozott, cserébe a Netanjahu család kedvező megjelenítéséért a Bezeq tulajdonában lévő népszerű Walla hírportálon. A Maarív című újság honlapja szerint a nyomozók arra gyanakodnak, hogy a kormányfő a Walla hízelgő hírei mellett
pénzt is kaphatott Elovicstól cserébe a több százmilliós előnyöket biztosító döntésekért, és a hatóságok ehhez keresnek bizonyítékokat.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint pénteken, szombat esti Amerikába utazása előtt várható a kormányfő kihallgatása a Bezeq ügyben, de egyelőre nem egyértelmű, hogy a korrupt hadi közbeszerzési ügyben, a hadsereg véleménye ellenére megvett német tengeralattjárókkal kapcsolatban is válaszolnia kell-e majd a kérdésekre.

Orientalista.hu – Origo.hu, MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑