Kérdéses Egyiptom keresztényeket védő új bizottságának munkája

Körülbelül egy hónap telt el, mióta Egyiptomban megalakult az a bizottság, mely a vallásközi erőszak megfékezésére rendeltetett. Kérdéses, hogy egyáltalán születhet-e érdemben előrelépés, vagy csupán egy szép gesztus ez a keresztények felé.

A Legfőbb Bizottság feladatai között van, hogy megvizsgálja a vallási indítékú túlkapásokat, incidenseket a muszlimok és keresztények között, valamint, hogy stratégiát állítson fel a jövőbeni hasonló események kiküszöbölésére. Az ügynökség tagjai a hadsereg, a hírszerzés, a Nemzetbiztonsági Szolgálat és a Közigazgatási Felügyeleti Iroda köreiből kerültek ki. A munkacsoportot az elnök biztonsági és terrorista-elhárítási tanácsadója koordinálja.

Bár az egyiptomi hatóságok örömmel üdvözölték a Bizottság megalakulását, néhány helybéli aggodalmának adott hangot, hogy nem fog tudni hosszútávon is fennmaradni. Mások pedig azt mondják, hogy hiába minden elemzés és stratégia, nem lesz a társaságnak elegendő befolyása és hatalma, hogy cselekedetekre tudja majd váltani az elképzeléseit.

Valóban, a Bizottság egyelőre csupán ajánlásokat tehet az elnöknek, és csak reménykedhet abban, hogy a meglátásai értő fülekre találnak.

Megint mások pedig úgy vélik, hogy ennek a bizottságnak a felállítása csupán egy reakciós lépés volt, ami képtelen a társadalom minden rétegében megszüntetni az ellentéteket, számol be az International Christian Concern.

Mindazonáltal vannak szép számmal olyan egyiptomiak is, akik reményteljesen néznek előre, és bíznak abban, hogy a bizottság kellő komolysággal közelít majd a vallásközi erőszak egyre égetőbb problémájához.

A cikk folytatását itt olvashatják el.

S4C.News – Varga Gergő Zoltán

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑