Cadmus fordítás Cadmus

Kerry megmentené a kétállami megoldást

2016. 12. 29.

Az amerikai külügyminiszter szerint veszélybe került az izraeli–palesztin válság kétállami megoldásának lehetősége, Washington viszont éppen e lehetőség fenntartása érdekében tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsában az izraeli telepespolitikát elítélő határozat elfogadásakor, adta hírül az MTI.

John Kerry a távozó Obama-kormányzat irányelveit ismertette washingtoni értékelésében. Kijelentette, hogy a kétállami megoldás – Izrael mellett egy független palesztin állam létrehozása – az egyetlen lehetőség a békére a palesztinok és izraeliek között, a status quo fennmaradása viszont egy államhoz és örökös megszálláshoz vezet. Az amerikai szavazás arról szólt, hogy megmaradjon a kétállami megoldás lehetősége. A konfliktus lezárása még lehetséges, ha a felelősségteljes felek cselekedni akarnak – jelentette ki.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök ugyanakkor támogatásáról biztosította Izraelt. „Nem folytathatjuk, hogy Izraelt semmibe vegyük és egyáltalán ne tiszteljük. Sokáig nagyszerű barátra lelt az Egyesült Államokban, de ennek vége szakadt. A vég kezdete az Iránnal kötött borzalmas atomalku volt” – írta Trump Twitter-üzeneté­ben, barátságtalan lépésnek nevezve, hogy az Obama-kormányzat legutóbb tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsában az izraeli telepek építésének elítélésekor. „Maradj erős, Izrael! Január 20-a gyorsan közeleg!” – írta Trump, elnöki beiktatásának dátumára utalva.

Néhány órával Kerry beszéde előtt a jeruzsálemi városháza engedélyezte egy zsidó telepesek számára készülő ház felépítését Kelet-Jeruzsálemben, amelyet a nemzetközi közösség megszállt területnek tart, ám Izrael saját egységes és oszthatatlan fővárosának. A korábbi hírek szerint a városházától maga Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök kérte előzőleg a döntés elhalasztását, nem akarván összetűzésbe kerülni az amerikaiakkal.

Az ENSZ-döntéssel kapcsolatban az izrae­li kormányfő nagyon határozott lépésekre szánta el magát. A határozatot társszerzőként előterjesztő Új-Zéland külügyminiszterét a Háárec izraeli napilap szerint felhívta, és kijelentette: hadüzenetként fogják értelmezni, ha Új-Zéland nem vonja vissza a palesztin területen való telepépítéseket elítélő határozattervezetet.

Orientalista.hu – (MNO, MTI)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑