Cadmus fordítás Cadmus

Késik a szíriai béke: elmarad az újabb asztanai forduló

2017. 06. 09.

Meghatározatlan időre elhalasztották a szíriai béketárgyalások következő fordulóját, amelyet a kazah fővárosban június 12-13-án terveztek megtartani Oroszország, Irán és Törökország védnöksége alatt – jelentette be a kazah külügyminisztérium csütörtökön, anélkül, hogy megindokolta volna a döntést.

“A három védnök a következő napokban és hetekben a saját fővárosában folytatja a munkamegbeszéléseket szakértői szinten” – mondta egy szóvivő. “A cél a tűzszünettel és a biztonsági övezetekkel kapcsolatos javaslatok összeegyeztetése” – tette hozzá.

Az ENSZ Moszkvában tartózkodó szíriai ügyi különmegbízottja, Staffan de Mistura eközben Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozva kijelentette, hogy a béketárgyalások a hatodik éve folyó belháború “érzékeny és fontos pillanatához” érkeztek.

Nagyon fontosnak minősítette, hogy összhangba hozzák a genfi politikai és az erőszak csökkentését célzó asztanai tárgyalásokat. Kijelentette, hogy a kettő szorosan kapcsolódik egymáshoz. “Az összecsapások fokának sikeres enyhítése nélkül a genfi tanácskozások nehezek lesznek, viszont a genfi előrelépés nélkül egyáltalán nincsenek távlatok” – mondta.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑