Cadmus fordítás Cadmus

Késik az izraeli kormány bejelentése és eskütétele

2020. 05. 15.

Csütörtök estéről vasárnapra halasztották az új izraeli kormány bejelentését és eskütételét – jelentette a helyi 12-es kereskedelmi tévécsatorna csütörtökön.

A késés oka, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek nem sikerült a kitűzött csütörtök esti időpontig elosztani a Likud párt politikusai között a miniszteri és miniszterhelyettesi tisztségeket.

Izrael történetének legnagyobb kormányában 36 miniszter és 16 miniszterhelyettes lesz. A Beni Ganzzal, a centrista Kék-fehér párt elnökével közösen létrehozott kabinetben a tárcák fele fölött rendelkezik Netanjahu, akinek saját jobboldali Likud pártja mellett jelentős feladatokat át kellett adnia a vele szövetséges vallásos pártoknak is.

A tévé értesülései szerint a Likud politikusainak nagy része elégedetlen a nekik szánt miniszteri székekkel, és a kormányfőnek ezért további időre van szüksége ahhoz, hogy számukra elfogadható feladatot találjon.

Izraelt már 506 napja vezeti korlátozott jogkörű átmeneti kormány, miután sem a tavaly áprilisi, sem a szeptemberi választások után nem tudott kormányt alakítani egy politikus sem a kneszet többségének maga mögé állításával.

A március 2-i, harmadik választás után Beni Ganz megszegte legfőbb választási ígéretét, és koalíciós egyezményt között a korrupciós ügyekben vádlottá lett Netanjahuval, akinek május 24-én kezdődik meg a bírósági pere Jeruzsálemben.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑