Cadmus fordítás Cadmus

Késlekedik Kelet-Aleppo evakuálása

2016. 12. 14.

A tervezettnél akár egy nappal is később kezdődhet el Kelet-Aleppo kiürítése, amelynek megindítását eredetileg szerda hajnalra időzítették. Egy iszlamista vezér a Szíriai Arab Hadsereggel szövetséges síita milíciákat teszi felelőssé a késlekedésért. Napközben a földi harcok és a légicsapások is kiújultak.

A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó egyik szemtanú elmondta, hogy szerda hajnalig senki nem hagyta el a városrészt. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanács (BT) keddi rendkívüli ülésén közölte, hogy az észak-szíriai Aleppo keleti részén véget értek a harcok, s a város a kormányerők ellenőrzése alá került.

Az evakuálásról szóló megállapodást kedd este jelentették be a terrorista csoportok, és az egyezmény tényét megerősítette a Szíriát támogató Oroszország és az iszlamisták oldalán álló Törökország is. A megállapodás szerint a városrészt hátrahagyók a Nuszra Front és szövetségesei  ellenőrzése alatt álló Idleb tartományba távoznak.

Az iszlamisták és rokonaik kelet-aleppoi evakuálásának szerdán hajnali 5 órakor kellett volna megkezdődnie. A városrész kiürítésére szervezett autóbuszok azonban még néhány órával később sem indultak el az érintettekért, és továbbra is a Szíriai Arab Hadsereg és az iszlamisták között megosztott Szalaheddin negyedben várakoznak.

Mindeközben az iszlamisták kezén lévő utolsó aleppói negyedben, al-Masadban hajnali öttől civilek sokasága kezdett az utcákra özönleni a buszokra várva. Közülük többen az éjszakát is a szabadban, a járdán töltötték menedékhely híján.

Egy terrorista tisztségviselő azt mondta, hogy az evakuálás azért késlekedik, mert vita alakult ki arról, hogy az iszlamisták magukkal vihetik-e fegyvereiket.

Kiújultak a harcok 

A szíriai kormányerők többórás tűzszünet után ismét lőni kezdték a még a iszlamisták kezén lévő utolsó aleppoi övezetet.

Az orosz hadsereg is megerősítette szerdán az aleppoi harcok kiújulását. Mint közölte, a szíriai hadsereg a felkelők támadásaira válaszul folytatja a harcot. A légicsapások is kiújultak szerdán a iszlamisták kezén lévő utolsó aleppói városrész ellen, miután a szíriai kormányerők többórás tűzszünetet követően, reggel ismét lőni kezdték az övezetet. Kora délután légitámadások érték a negyedet.

Orientalista.hu – (Magyar Hírlap, MTI)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑