2018. 01. 16.

Két év alatt hazatérhetnek a rohingják

Banglades és Mianmar megállapodott abban, hogy a feladat elkezdésétől számítva két év alatt elvégzik a mianmari Arakán államból Bangladesbe menekült muszlim rohingják hazatelepítését – közölte kedden a dakkai külügyminisztérium, miután a két ország által decemberben létrehozott közös munkacsoport megtartotta első ülését.

A külügyminisztériumi közleményben azonban nem szerepel, hogy mikor kezdenék el a folyamatot. Banglades öt tranzittábort létesítene a területén a hazatelepítendők számára, és onnan szállítanák őket folyamatosan át két mianmari fogadótáborba.

A mianmari kormány nem adott ki közleményt a találkozóról, és a Reuters hírügynökség szerint szóvivője nem volt elérhető az ügyben. Korábban a kormányszóvivő azt mondta: az elmenekültek folyamodhatnak majd állampolgárságért, ha bizonyítani tudják, hogy korábban ott éltek. A táborok létesítéséért felelős mianmari hivatal a múlt héten közölte, hogy készen áll a két fogadótábor, ahol elvégzik a visszatérők ellenőrzését.

Mianmar és Banglades novemberben írt alá egy egyezményt, amelyben kilátásba helyezték a rohingják hazatérésének lehetőségét, megfigyelők azonban kétkedve fogadták a megállapodást, nem tartják kivitelezhetőnek, mert szerintük nincsenek meg hozzá sem a jogi, sem a tárgyi feltételek.

Arakánból 650 ezer rohingja menekült augusztus óta Bangladesbe a mianmari hadsereg „tisztogató” műveletei miatt. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a szövetségi államban az etnikai tisztogatás iskolapéldája történt. A területen mintegy egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mert a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem volt hajlandó adni nekik.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑