Cadmus

Két évvel meghosszabbították a szomáliai elnök mandátumát

A szomáliai törvényhozás alsóháza hétfő jóváhagyta az elnök hivatali idejének két évvel történő meghosszabbítását, hogy az ország felkészülhessen a közvetlen választási rendszerre – közölte a házelnök.

Mohamed Murszal Abdirahman szerint a 275 tagú nemzetgyűlésben 149 jelenlévő képviselő támogatta az előterjesztést egy ellenében és három tartózkodás mellett. Egyelőre nem világos, hogy az elnök hivatali idejének meghosszabbítását a felsőháznak is jóvá kell-e hagynia. Kormánypárti szenátorok szerint az alsóháznak van jogköre a választási ügyekkel kapcsolatos kérdésekben. Az ellenzék azonban vitatja ezt.

Az alsóházi szavazás előtt nem sokkal elbocsátották a szomáliai főváros, Mogadishu rendőrfőkapitányát, aki bejelentette: egyoldalúan felfüggeszti a parlament működését, hogy megakadályozza az elnök mandátumának meghosszabbítását.

A szomáliai biztonsági erők vezetésében éles ellentétek vannak abban a kérdésben, hogy szabad-e meghosszabbítani Mohamed Abdullahi Mohamed államfő hivatali idejét, akinek a négyéves mandátuma lejárt már február 7-én.

Szomáliában elhalasztották az eredetileg február 8-ra meghirdetett választásokat, mert a szövetségi kormány és a régiók nem tudtak megegyezni több kérdésben a választási rendszert és a szavazás lebonyolítást illetően. Mohamed közölte, hogy az elnöki székben marad az új választásig, amelyen egyébként maga is újra pályázna az elnöki tisztségre.

Az ellenzék azóta tiltakozik az elnök lépései miatt.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑