Cadmus fordítás Cadmus

Két magyart már evakuáltak Kazahsztánból

2022. 01. 09.

„Nur-Szultánból és Aktobéból sikeresen felszálltak azok a repülőgépek, melyek fedélzetén egy-egy, a hazatérésben segítséget kérő magyar állampolgár is hazautazhat” – fogalmazott közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a nur-szultáni nagykövetségen és az almati főkonzulátuson dolgozó munkatársak most tovább folytatják a munkát.

„A legfontosabb feladat pedig az Almatiból hazatérni szándékozó, jelen helyzet szerint hét honfitársunk evakuálása (három magyar állampolgárnak a nap folyamán segítettünk átjutni Nur-Szultánba, ők ott is akartak maradni). Folyamatos kapcsolatban vagyunk az amerikai főkonzulátussal, hogy a tervek szerint az első adandó alkalommal, egy közös akció keretében Kirgizisztánon keresztül hozzuk ki állampolgárainkat Almatiból.

Az amerikai helyzetértékelés szerint egyelőre biztonságosabb városon belül tartózkodni, mint megindulni közúton a kirgiz határ irányába, de amint a biztonsági körülmények adottak lesznek, megindítjuk a magyarok evakuálást Kirgizisztán irányába. Biskekben a magyar nagykövetség már felkészült az érkezők fogadására” – fogalmazott.

Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑