2018. 05. 26.

Két nap alatt mintegy 1400 migránst mentettek ki a Földközi-tengeren

Az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) az olasz haditengerészet hajóival és civilszervezetek aktivistáival együttműködve csütörtökön és pénteken összesen mintegy 1400 migránst mentett ki a Földközi-tengeren – jelentette a mentési munkálatokat koordináló olasz parti őrség.

Csak pénteken hét bevetésben 1050 embert mentettek ki. Ebből összesen 450 embert vettek fel három túlzsúfolt csónak fedélzetéről a német Sea-Watch és Sea-Eye segélyszervezetek saját közlésük szerint. Ezeknek a szervezeteknek az aktivistái beszámoltak arról is, hogy a mentési munkálatok alatt a líbiai parti őrség egyik hajója jelent meg a közelben, ezért az emberekkel teli csónakokról többen a vízbe ugrottak attól tartva, hogy akaratuk ellenére visszaviszik őket az észak-afrikai országba. Hozzátették, hogy a líbiai őrjárat nem avatkozott közbe, így minden migránst sikerült fedélzetre venniük.

Csütörtökön az olasz haditengerészet 69, a portugál haditengerészet pedig 296 migránst mentett ki.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint az idén 10 800 illegális bevándorlót regisztráltak Olaszországban, ami 80 százalékkal kevesebb a tavalyi év azonos időszakához képest.

Orientalista.hu – MTI

, , , ,
Back to Top ↑