Cadmus fordítás Cadmus

Kétnapos tűzszünet kezdődött Aleppoban

2016. 06. 16.

Oroszország közbenjárásával helyi idő szerint csütörtök nulla óra 1 perctől 48 órás tűzszünet kezdődött az észak-szíriai, heves ostrom alatt álló Aleppoban – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A fegyvernyugvás célja, hogy gátat vessenek a fegyveres erőszaknak és stabilizálják a helyzetet.

A tárca nem közölte, kik között köttetett a megegyezés.

Moszkva a csütörtökre virradó éjszaka megjelent dokumentumban azzal vádolta az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnyának számító Nuszra Frontot, hogy Aleppo több városnegyedét rakétavetőkkel támadta meg és a várostól délnyugatra páncélos járművek segítségével offenzívát indított.

A dr.Bashar Al-Assad szíriai elnök vezette damaszkuszi kormányzat egyik legfőbb szövetségese Oroszország, amely katonailag is támogatja a terrorista csoportok ellen harcoló szíriai kormányerőket.

Moszkva és a fegyveres csoportok oldalán álló Washington közbenjárásával február végén az egész országra kiterjedő fegyvernyugvás lépett életbe Szíriában.

Ez nem vonatkozott viszont az ENSZ által terrorszervezetként nyilvántartott csoportokra, így a Nuszra Frontra és az Iszlám Államra.

A tűzszüneti megállapodást sorozatosan felrúgták a nyugat által támogatott csoportok azzal, hogy egységeiket átküldték harcolni az Al-Kaidához, akikre nem vonatkozik a fegyverszünet.  A leghevesebb harcok az ostromgyűrűbe zárt Alepponál alakultak ki.

Oroszország és Szíria több alkalommal is felszólította a magukat mérséklet ellenzéknek nevezett csoportokat, hogy határolódjanak el a Nuszra Fronttól (Al-Kaida), de ezt nem tették meg. Ezért a szíriai és az orosz légierő több alkalommal is támadást indított az Al-Kaida és a „mérséklet ellenzék” közös állásaira.

Emiatt a szíriai fegyveres csoportok képviselői kivonultak az ENSZ égisze alatt Genfben megrendezett szíriai béketárgyalások legutóbbi, áprilisi fordulójáról.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑