Cadmus fordítás Cadmus

Kétszáz terroristával végeztek Maliban

2022. 04. 02.

A mali hadsereg azt jelentette, hogy terrorista csoportok 203 fegyveresét ölték meg március 23-a és 31-e között az ország középső részén egy hadműveletben, letartóztattak 51 embert, és nagy mennyiségű fegyvert, lőszert foglaltak le.

Az AFP hírügynökség nem tudta ellenőrizni a közlemény igazságtartalmát. Az ENSZ szerint a mali dzsihadisták – az al-Kaida és az Iszlám Állam – támadásaiban az utóbbi hetekben több tucatnyi civil vesztette életét Mali belső országrészében, valamint Niger és Burkina Faso közötti hármas határ környékén.

A bamakói kormány szerint a dzsihadisták azokat a civileket gyilkolják meg, akiket ellenségeikkel való együttműködéssel vádolnak. Civilszervezetek és volt lázadók viszont azt állítják, hogy a hadsereg is kegyetlenkedik.

António Guterres ENSZ-főtitkár az emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel a mali hadsereget és külföldi támogatóit a Biztonsági Tanácshoz benyújtott bizalmas jelentésében, amelybe nem sokkal a katonai közlemény kiadása előtt tekinthetett be az AFP.

A külföldi támogatók kifejezéssel a főtitkár burkoltan az orosz Wagner biztonsági magáncég fegyvereseire utalt, akiket a gyanú szerint Bamako több hónappal ezelőtt hívott be Maliba. Guterresnek ez az első, a BT-ben benyújtott jelentése azóta, hogy február közepén bejelentették: a Barkhane francia és a Takuba európai terroristaellenes misszió kivonul Maliból.

Bamako tagadja, hogy a Wagner zsoldosai volnának az országban, csak annyit ismer el, hogy orosz „kiképzők” vannak jelen egy Moszkvával kötött kétoldalú együttműködés keretében.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑