2018. 09. 06.

Kettős robbantást követtek el Kabul egyik sportklubjában

Kettős robbantásos merényletet követtek el egy birkózó klubnál az afganisztáni főváros, Kabul nyugati, főként síita hazarák lakta negyedében, többen meghaltak és hetvenen megsebesültek – jelentették szerdán hírügynökségek.

Az első merényletet a klubon belül hajtották végre. Nem sokkal később egy második robbantás is történt a sportlétesítmény közelében, miután már kiérkeztek a hatóságok, a mentőszolgálatok és az újságírók a támadás helyszínére.

Az internetre feltöltött képeken egyebek mellett az látható, hogy edzőruhában, birkózó öltözetben lévő fiatalok pakolják vérben ázó társaikat gépkocsikra, hogy kórházba vigyék őket. Feltételezhető, hogy az áldozatok fiatal férfiak, akik a támadás idején éppen edzettek. Erről az a kép tanúskodik, amely egy edzőtermen belül készült.

A második robbantásban életét vesztette az TOLO News afganisztáni műsorszóró egy riportere és egy operatőre, valamint megsebesült különböző helyi sajtóorgánumok négy munkatársa.

Hírügynökségek emlékeztetnek, hogy áprilisban hasonló eset történt: egy öngyilkos merénylő egy kabuli támadásról tudósító riportereket vett célba, kilenc ember életét vette el.

A kettős robbantás elkövetését egyelőre egyik, Afganisztánban tevékenykedő fegyveres szervezet sem vállalta, de a síita civilek elleni agresszió az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetre vall. A szélsőséges szunniták eretnekeknek tartják a síitákat, rendszeresen meggyilkolásukra biztatják híveiket.

Ez volt a második, civilek elleni terrortámadás egy hónapon belül Kabulban. Legutóbb augusztus közepén robbantottak egy oktatási központban, ahol középiskolás fiatalok készültek az egyetemi felvételi vizsgákra. A merényletben 65 diák halt meg és 75 megsebesült. Elkövetőként az Iszlám Állam jelentkezett.

Január óta legalább 16 terrortámadást követtek el Kabulban, több mint 400 ember vesztette életét bennük.

MTI

, , ,
Back to Top ↑