Khamenei ajatollah: a palesztinok precíziós rakétákkal vannak felszerelve

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah hétfőn fogadta a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet vezető tisztviselőinek delegációját, megbeszéléseket folytatva a palesztin csoport helyettes parancsnokával, Saleh al-Arourival.

A találkozóról kiadott angol nyelvű közlemény szerint Irán a palesztinok támogatását rendkívül fontos ügynek tekinti, és Khamenei határozottan elítélte Donald Trump amerikai elnök közel-keleti béketervét, figyelmeztetve, a palesztinoknak meg vannak az eszközei az ellenálláshoz precíziós rakéták formájában.

„Ennek a veszélyes összeesküvésnek [Trump béketerve] a célja a palesztin identitás elpusztítása a palesztin lakosság és ifjúság között.”

Khamenei szerint az összeesküvéssel való konfrontáció promóciós, kulturális és szellemi munkát igényel. „Másik módja, hogy a palesztinok érezzek a fejődést, és ez már megtörtént, Istennek hála. Nem is olyan régen, a palesztinok kövekkel harcoltak, de ma, kövek helyett, precíziós rakétákkal vannak felszerelve, és ez érezhető haladást jelent.”

„E szent föld [Izrael] iszlám világba való visszatérése nem furcsa és elérhetetlen dolog… 40 évvel ezelőtt senki sem hitte, hogy Iránban – amely az Egyesült Államok befolyásának és törekvéseinek központja volt – vallási kormányt alakítanak, és az izraeli nagykövetség Teheránban palesztin nagykövetséggé alakul. Ez a hihetetlen dolog azonban megtörtént, ezért lehetséges, hogy valóra váltsunk furcsa dolgokat,” és a libanoni Hezbollah ellenállási szervezet vezetője, Hasszán Naszrallah célját a jeruzsálemi Templom-hegyen lévő al-Aksza mecsetben való imádkozásról „megvalósítható törekvésnek” nevezte.

Khamenei irodája szerint Arouri azt mondta az iráni vezetőnek, hogy „az isteni ígéretve alapozva úgy hisszük, hogy Kudsz (Jeruzsálem) és Palesztina fel fog szabadulni a cionisták zsarnoksága alól.”

A delegációt vezető Arourira az Egyesült Államok korábban 5 millió dollárt ajánlott a tartózkodási helyére vonatkozó információkért.

Arouri évekig a iszlamista szervezet ciszjordániai hadműveleteit vezette, majd két évvel ezelőtt a politikai szárny helyettes vezetőjének nevezték ki, miután Haniyeh Khaled Mashaal helyére lépett.

Irán és a Hamász nem ismeri el Izraelt, és a zsidó állam elpusztítására törekszik.

Khalid bin Ahmed Al Khalifa bahreini külügyminiszter hétvégén kijelentette, hogy ha Irán nem támogatná anyagilag a Gázai övezet iszlamista szervezeteit, Izrael és a palesztinok közelebb lennének a békéhez.

Újkelet nyomán

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑