Cadmus fordítás Cadmus

Khan: Pakisztán nem fog elsőként atomfegyvert bevetni

2019. 09. 04.

Pakisztán nem fog elsőként atomfegyvert bevetni az Indiával kialakult konfliktusban – jelentette ki Imran Khan pakisztáni miniszterelnök hétfőn a vitatott hovatartozású Kasmír státusa kapcsán ősriválisával, Indiával kibontakozott feszültség kapcsán.

„Pakisztán és India nukleáris fegyverekkel rendelkező országok. Ha a feszültség fokozódik a világ kerülhet veszélybe” – hangsúlyozta a pakisztáni vezető a keleti fekvésű Lahorban, a szikh vallási közösség képviselőihez szólva.

„Nem fogunk elsőként csapást mérni” – hangoztatta Khan.

Az indiai kormány augusztus 5-én jelentette be, hogy visszavonja Dzsammu és Kasmír, az egyetlen muszlim többségű indiai állam különleges alkotmányos státuszát. Azóta az indiai hatóságok több száz embert – köztük számos politikust és munkatársaikat – vettek őrizetbe, hogy elfojtsák a döntés miatti tiltakozásokat.

A vitatott hovatartozású, himalájai Kasmíron három ország, India, Pakisztán és – kisebb részben – Kína osztozik.

India és Pakisztán 1947-es függetlenné válása után háború robbant ki Kasmír birtoklásáért, ez még 1948-ban is tartott. A felek végül tűzszünetben állapodtak meg. Újdelhi akkor azt ígérte, hogy az ellenőrzése alatt álló területen az ENSZ által felügyelt népszavazást tart Kasmír önrendelkezési jogáról, de ez nem történt meg.

A Kasmírt szétválasztó határon indiai és pakisztáni katonák tízezrei néznek farkasszemet egymással.

Hirado.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑