Khazali: A Kerbalai iráni konzulátus elleni támadás Amerika és Izrael műve volt

Az iraki Asaib Ahl Al-Haq mozgalom vezetője Qais Khazali szerint a Kerbalában lévő iráni konzulátus elleni támadást az Egyesült Államok és Izrael tervelte ki, ugyanis puccsot készítenek elő az iraki állam ellen.

Szerinte az is ezt bizonyítja, hogy az iráni konzulátus kerítését felgyújtó ,,helyi lakosokat,, Donald Trump amerikai elnök is dicsérte és az izraeli miniszterelnök is őrült az eseménynek. Khazali mindezt egy Twitter üzenetben jelentette ki, melyhez azt is hozzátette, hogy az amerikaiakon és Izraelen kívül az Öböl menti arab államok is jelentős szerepet játszanak az erőszak szításában Irakban.

Az iraki politikus azt is megjegyezte, hogy az események arra utalnak, hogy Washington és Tel Aviv káoszba akarja sodorni Irakot. De rajtuk kívül Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok is támogatja az utcai erőszakot.

Khazali szerint Izrael nagyobb szerepet játszik az iraki eseményekben , és az izraeli hírszerzés aktívan tevékenykedik több észak-iraki kormányzóságban ( az iraki Kurdisztán régióban), ezen kívül pedig a CIA és a Moszad egy ideig közös irodát működtetett a Bagdadi Nemzetközi Repülőtéren. Az izraeli hírszerzőknek sikerült is elérni, hogy néhány iraki politikus részt vegyen a káosz kirobbantásában. Rajtuk kívül sikerült felbérelniük a korábbi Baath Párt tagjait is.

Sayed Hadi Sayed Afqahi iráni politikai elemző szerint a térség államainak óvatosnak kell lenniük, hiszen bizonyos idegen erők az emberek békés demonstrációit használják fel arra, hogy erőszakot szítsanak az utcákon. Szerinte Libanonban, Tunéziában, Algériában és még Szudánban is békés tüntetések vezettek az utcai erőszakhoz, hiszen kezdetben az emberek csupán a korrupció és a rossz gazdasági helyzet miatt mentek ki tüntetni.

Korábban Irak legfőbb síita vallási vezetője Ali Sistani ajatollah is az erőszakos cselekmények befejezésére szólította fel a tiltakozókat és kérte őket, hogy békésen tüntessenek a kormány ellen. Szerinte ugyanis vigyázni kell arra, nehogy idegen erők, idegen országok ügynökei az erőszakos cselekményekre való felbujtással rántsák káoszba Irakot.


Orientalista.hu-Al-Isfahani (Fars News)

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑