Kiderült: ezért zuhanhatott le Etiópiában a Boeing 737-es

Miután már két, komoly áldozatokat követelő szerencsétlenség is köthető a Boeing 737 Max típushoz, elkezdték kivizsgálni, mi okozhatja a meghibásodást, valamint leállítottak az ilyen utasszállító repülőgépek használatát.

Legutóbb március elején zuhant le egy Boeing 737-es gép, fedélzetén 157 emberrel. A tragikus balesetet senki sem élte túl. A szakemberek a vizsgálat során kiderítették, hogy a Boeing automatikája, vagyis a MCAS-rendszere okozhatta a légi katasztrófát.

Az MCAS-nek akkor kell jeleznie, ha a gép túl lassan mozog, avagy amikor túl meredeken emelkedik. Ekkor a gép megdöntésével a pilóták több levegőt tudnak áramoltatni a hajtóművekbe, ezáltal korrigálhatják a repülőgép útját.

Csakhogy az etióp járat esetében a rendszer hibásan küldte el az adatokat, a pilóták így hiába próbálták, nem tudták megmenteni a járatot.

A Boeingeket gyártó cég a rendszer kiküszöbölésére elkészítettet egy szoftvert, amely már a tesztelési szakaszban tar, ám még várni kell néhány hónapot, hogy a Boeing 737-es Max repülőgépek ismét munkába álljanak.

HVG, Blikk

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑