Cadmus fordítás Cadmus

Kijev nem járul hozzá, hogy a NAÜ látogatást tegyen a zaporizzsjai atomerőműben

2022. 06. 08.

Ukrajna ellenzi, hogy Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója látogatást tegyen a zaporizzsjai atomerőműben, amíg az az oroszok kezén van – közölte hétfőn az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat.

Ukrajna nem hívta meg Rafael Grossit a zaporizzsjai erőműbe, és korábban is elutasította a látogatását. Az erőmű látogatása akkor lesz lehetséges, ha Ukrajna visszaveszi az ellenőrzést a létesítmény felett – írta az Enerhoatom a Telegram üzenetküldő portálon kedden.

Rafael Grossi hétfőn a Twitteren azt írta, hogy a NAÜ szakértői látogatását készíti elő a zaporizzsjai erőműbe, arra hivatkozva, hogy ezt “Ukrajna kérte”.

Európa legnagyobb atomerőművét, amelyben hat, egyenként 1000 megawattos teljesítményű reaktor üzemel, az orosz hadsereg tartja ellenőrzése alatt a háború kezdete óta.

“Rafael Grossi főigazgató ismét hazudik” – írta az Enerhoatom, válaszul Grossi Twitter-bejegyzésére.

“Úgy tekintünk erre a nyilatkozatra, mint újabb kísérletre, hogy a zaporizzsjai erőműbe tett látogatással legitimizálják az orosz megszállók jelenlétét és jóváhagyják a tetteiket” – fogalmazott az ukrán energetikai vállalat.

Az Enerhoatom szerint azért szakadt meg az összeköttetés a NAÜ és az erőmű között, mert az oroszok blokkolták a helyszínen a Vodafone ukrajnai mobilszolgáltatóját.

“Gyűlnek az adatok a szervereken, és átadjuk őket a NAÜ-nek, amint működőképes lesz a telefonszolgáltató” – közölte az Enerhoatom.

Oroszország május 19-én azzal fenyegetőzött, hogy lezárja a zaporizzsjai atomerőművet az ukrán hálózatról, ha Kijev nem fizeti ki Moszkvának az ott termelt elektromos energiát.

2021-ben, a 2022. február 24-én indított orosz “különleges hadművelet” előtt a zaporizzsjai erőmű adta az éves ukrajnai áramtermelés 20 és az atomerőművek termelésének pedig a 47 százalékát.

Az orosz hadsereg március elején foglalta el a dél-ukrajnai Enerhodar városban, a Dnyeper folyón épített Kahivkai-víztározó partján álló létesítményt. A Dnyeper túlpartján fekvő Zaporizzsja megyeszékhely továbbra is ukrán kézen van.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑