Cadmus fordítás Cadmus

Kikelt egy ENSZ-ügynökség ellen az izraeli kormányfő

2018. 01. 07.

Benjámin Netanyahu izraeli miniszterelnök támogatja az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének (UNWRA) szánt amerikai támogatás fokozatos csökkentését és úgy véli, az ügynökségnek el kell tűnnie a világból – jelentette vasárnap az izraeli média.

„Egyetértek a bírálattal – a pénzalapokat át kell adni az ENSZ menekültügyi főbiztosának” – jelentette ki az izraeli kormányfő a szokásos vasárnapi kormányülésen. Ezzel Donald Trump amerikai elnök szavaira utalt, aki az amerikai támogatás csökkentésével fenyegette meg a palesztinokat a béketárgyalásoktól való távolmaradásuk miatt.

„Teljesen egyetértek Trump UNWRA-val kapcsolatos kritikájával” – közölte Netayjahu.

„Ennek a szervezetnek el kell tűnnie a világból”

– tette hozzá.

Az izraeli kormány minisztereinek többsége a palesztin menekültek segélyezésére 1949-ben megalakított szervezetben a palesztin menekültkérdés fenntartásának, nem pedig megoldásának az eszközét látja.

Az UNWRA segélyszervezet fenntartásához önkéntes alapon járulnak hozzá az ENSZ tagállamai, s legnagyobb pénzügyi támogatója az Egyesült Államok. A palesztinok – és főként a Gázai övezetben élők – számára humanitárius katasztrófát jelentene az ottani iskolákat és kórházakat fenntartó szervezet megszűnése – figyelmeztetett az izraeli tizes tévécsatorna híradója.

Orientalista.hu – MTI, Hirado.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑