Cadmus fordítás Cadmus

Kikelt egy ENSZ-ügynökség ellen az izraeli kormányfő

Benjámin Netanyahu izraeli miniszterelnök támogatja az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének (UNWRA) szánt amerikai támogatás fokozatos csökkentését és úgy véli, az ügynökségnek el kell tűnnie a világból – jelentette vasárnap az izraeli média.

„Egyetértek a bírálattal – a pénzalapokat át kell adni az ENSZ menekültügyi főbiztosának” – jelentette ki az izraeli kormányfő a szokásos vasárnapi kormányülésen. Ezzel Donald Trump amerikai elnök szavaira utalt, aki az amerikai támogatás csökkentésével fenyegette meg a palesztinokat a béketárgyalásoktól való távolmaradásuk miatt.

„Teljesen egyetértek Trump UNWRA-val kapcsolatos kritikájával” – közölte Netayjahu.

„Ennek a szervezetnek el kell tűnnie a világból”

– tette hozzá.

Az izraeli kormány minisztereinek többsége a palesztin menekültek segélyezésére 1949-ben megalakított szervezetben a palesztin menekültkérdés fenntartásának, nem pedig megoldásának az eszközét látja.

Az UNWRA segélyszervezet fenntartásához önkéntes alapon járulnak hozzá az ENSZ tagállamai, s legnagyobb pénzügyi támogatója az Egyesült Államok. A palesztinok – és főként a Gázai övezetben élők – számára humanitárius katasztrófát jelentene az ottani iskolákat és kórházakat fenntartó szervezet megszűnése – figyelmeztetett az izraeli tizes tévécsatorna híradója.

Orientalista.hu – MTI, Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑