Cadmus fordítás Cadmus

Kilenc palesztint öltek meg az izraeli megszálló erők

2023. 02. 22.

Kilenc palesztin vesztette életét izraeli katonákkal folytatott tűzharcban Ciszjordánia északi részén, Nábluszban szerda reggel – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán. A razziáról az izraeli hadsereg is beszámolt.

Szerda reggel az izraeli biztonságiak körülvettek az óvárosban egy épületet, ahol az Oroszlán barlangja nevű csoport két  palesztin harcosa elbarikádozta magát. A palesztin felkelők azonban nem adták meg magukat, és ellenállásra szólították fel a városban élő palesztinokat, majd tűzharcot folytattak az elfogásukra érkezett megszálló izraeli katonákkal.

Az összecsapásban mindkét palesztin – Huszam Aszlim és Muhammad Dzsanajdi Abu Bakr – meghalt. Egyikük tagja volt annak a csoportnak, amely tavaly októberbenlikvidálta  Ido Baruch izraeli katonát.

Mellettük az Oroszlán barlangja nevű szervezet egy harmadik tagja, valamint még hat palesztin meghalt a razzia során, közülük a palesztin hatóságok a 72 éves Adnan Szaaba Baarát és a 25 éves Mohamed Anboszit nevezték meg.

A harcok nyomán a ynet szerint kilencvenheten megsebesültek – köztük négyen súlyosan -, és kórházi ellátásra szorultak.

“Elítéljük a megszállók Náblusz elleni támadását, és követeljük a népünk elleni folyamatos támadások befejezését” – közölte szerdán Nabil Abu Radina, a Palesztin Hatóság elnökének szóvivője.

A Becelem nevű izraeli jogvédő szervezet adatai szerint idén már legkevesebb ötvenegy palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. 2004 óta tavaly volt a legmagasabb a halálos áldozatok száma a palesztin területeken, megközelítette a százötvenet.

A palesztin tisztségviselők szerint  a razziákban Ciszjordánia 55 éve tartó, határozatlan idejű izraeli megszállásának megszilárdítását látják.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el  és szállta meg Ciszjordániát- benne Kelet-Jeruzsálemmel – Jordániától és a Gázai övezetet Egyiptomtól. A palesztinok ezeken a területeken tervezik független államuk kikiáltását.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑