Cadmus fordítás Cadmus

Kína különmegbízott útján erősítené befolyását Afrikában

2022. 01. 07.

Peking különleges megbízottat nevez ki az Afrika szarvának is nevezett térség ügyeire – jelentette be csütörtökön Vang Ji kínai külügyminiszter kenyai látogatása során.

Újságíróknak adott nyilatkozatában a tárcavezető egyúttal békekonferencia megtartását sürgette a térség országainak részvételével, ahol “afrikai módon” rendezhetik az egyes etnikai, vallási és régiós kérdéseket. Hozzátette, hogy Kína megbízottja megadná az ehhez szükséges támogatást.

Kenyát megelőzően Vang Ji Eritreát kereste fel, ahol bírálta az Egyesült Államok által az eritreai hadseregre és kormánypártra kivetett szankciókat, amelyeket Washington azért szabott ki, mert az eritreai csapatok beavatkoztak a szomszédos Etiópiában zajló konfliktusba, és tanúvallomások szerint civilek ellen követtek el atrocitásokat.

Vang Ji körútja egybeesik Jeffrey Feltman, az amerikai kormány térségbeli különmegbízottjának etiópiai látogatásával, amelynek során Feltman ismét megkísérli a közvetítést Addisz-Abeba és a lázadó tigréi erők között. A Fehér Ház részéről azt közölték, hogy a különmegbízott több magas rangú etiópiai tisztségviselővel egyeztet, és hozzátették, hogy Washington kulcsszerepet szán Kenyának a közvetítésben.

Kínát, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, több bírálta érte, hogy többször megvétózta az etiópiai rendezést célzó határozatok elfogadását.

Az észak-etiópiai Tigré tartományban 2020 novemberében robbantak ki harcok, amikor Ahmed Abij etióp kormányfő a szövetségi hadsereget küldte a régióba a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TNLP) híveiből álló helyi vezetés leváltására, mert az nem ismerte el a központi kormány fennhatóságát. Azóta ezrek vesztették életüket a konfliktusban, több mint kétmillióan kényszerültek elmenekülni otthonukból és csaknem tízmillióan szorulnak élelmiszersegélyre Etiópia északi részén.

Mindeközben a szomszédos Szomália szintén súlyos belpolitikai válsággal küzd: az országot 2017 óta vezető Abdullahi Mohamed hivatali ideje tavaly február 8-án lejárt, anélkül, hogy meg tudott volna állapodni a regionális vezetőkkel a választások megszervezéséről. Az elnök decemberben ideiglenesen felfüggesztette tisztségéből Mohammed Hussein Roble miniszterelnököt is, aki ellen korrupció gyanújával indult eljárás.

MTI, Portfolio

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑